torstai 27. joulukuuta 2012

Feliz Navidad 2012

Joulua vietimme perin suomalaisittain. Kinkku paistettiin ja laatikot tehtiin. Myös piparit ja tortut leivottiin. Tosin tänä vuonna aikaa jäi valmisteluihin vain yksi päivä. Mutta se riitti :) Aurinkorannikolla toimiva La Leona kauppa auttaa monia suomalaisia siirappien, valmiiden taikinoiden, piimien yms. hankinnassa. Itse piipahden Marbellan La Leona kaupassa. Piimän menekki on niin taattua, että se pitää varata aina etukäteen. Lantut ja tillit ostan Fuengirolan junakadulla olevasta pienestä vihanneskaupasta.

Aaton pöydän kattaminen on perinteisesti tyttöni tehtävä. Samoin joulukuusen koristelu. Itämaan tietäjät laitan kuitenkin jo aikaisemmin viikolla kiipeämään kohti kattoa. 






Aattona ehdin tehdä pieniä joulukoristeluja hyasinttien ympärille. Tosin menin puutarhalle niin myöhään, etteivät hyasintit ehtineet aueta. Toista vuotta minulla möllöttää ystäväni tekemä tonttu, joka on niin ilmeikäs. 





Vieraamme tulevatkin hyvissä ajoin ennen auringon laskua. Nyt ensimmäistä kertaa mukana oli myös pienoinen Zorro koira. Alkuruokana maistelemme erilaisia sillejä ja lohta. Pääruokana sitten ne perinteiset laatikot ja kinkku. Tänä vuonna tein ystäväni Tiinan ohjeella muntatotia, joka olikin oikein kiva väliruoka. 

Aaton ohjelmaan kuuluu meillä myös Jouluevankeliumin lukeminen, jonka päälle laulaa luikautamme Enkeli taivaan. Myös radiossa meillä soi taustalla ulkosuomalaisille tarkoitettu Jouluaaton ilmasilta.

Eli hyvin perinteinen tämä meidän joulu taas oli. Sitten odotamme 5.1. Itämaan tietäjien kulkuetta, jotka tuovat espanjalaisille lapsille lahjat. Tänä vuonna menemme katsomaan tietäjiä Marbellan kaupunkiin.

Saas nähdä, missä vietämme joulua 2013. Se on viellä vähän auki :)


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

USP sairaala

Melkoinen tovi on kulunut, ennekuin on löytynyt aikaa kirjoitteluun. 
Lupasin taannoin kertoa kokemuksista yksityissairaalassa käynnistä. Tässä se tulee.

Tuttavani koki yht`äkkisen muistinmenetyksen. Hän ei enää löytänyt kotiin ja eikä oikein
tiennyt, missä olikaan. Toki maan tunsi, muttei muuta. 

Lähdin erittäin huolestuneena yhdessä hänen
rouvansa kanssa viemään häntä autollani tuhatta ja sataa kohti Fuengirolan USP sairaalaa. 

Pääsimme onnellisesti perille ja pikaisten papereiden täyttämisen jälkeen (korvaushakemus Eurooppalaisen vakuutuksella oli suomeksi) pääsimme Doctorin luokse. Hän yhdessä apulaistensa kanssa teki useita kokeita ja testejä. Olipas meidän yllätykseksi yksi sairaanhoitaja (mies) opiskellut Helsingin Lauttasaaressa ja käynyt Rovaniemelläkin husky ajelulla. 

Kokeiden jälkeen potilas lähdettiin kuljettamaan ambulanssilla (pillit päällä) pikaisesti kohti USP Marbellan sairaalaa. Minä ja potilaan rouva menimme minun autollani.  

Perille saavuttuamme potilaalle oli tehti monenmoiset aivokuvaukset ja onneksemme mitään hälyttävää ei löytynyt. Yöksi sairaalaan kuitenkin täytyi jäädä ja odottamaan seuraavan päivän kokeita. 

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Seuraavana päivänä kotiuduttiin lounaan jälkeen ja vakuutus korvasi kaiken. Seurasimme kuitenkin osaston toimintaa aamupäivän ja kovasti oli erimaalaisia potilaita ikähaarukalla arvioisin 25-90 vuotta. Vakuutus kannattee siis huolehtia mukaan matkaan. Englannin kielellä pärjää sairaalassa ja apua löytyy läheltä.

Fuengirolassa on myös Xanit lääkäriasema, jonka sairaala on Benalmadenassa. Xanitissa on yksi suomalainen lääkärikin ja monet suomalaiset sairaanhoidon opiskelijat tekevät työharjoittelua sairaalassa. Myös kerran törmäsin USP sairaalassa suomalaiseen harjoittelijaan.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jouluvalaistuksia

Joulun alla Espanjassa voidaan ihastella kauniita jouluvaloja. Joka vuosi ne ovat mielestäni vain parantuneet, vaikka säästösyistä niitä onkin vähennetty. Tässä kuitenkin muutamia otoksia ensin Marbellan vanhasta kaupungista.







Seimet kuuluvat yhtä tärkeänä osana jouluun kuin Joulupukki jouluun suomalaisilla. Mitä ihanimpia seimiä näkee kaupungilla. Ohessa Marbellan kaupungin seimi ja vanhan kaupungin kirkon seimi. Kamerani ei ollut mukana, mutta Fuengirolan Miramar kauppakeskuksessa oli Fuengirolan Alzheimer yhdistyksen tekemä erittäin taidokas seimi, josta pidin erityisen paljon.

















Ja vielä jouluvaloa ja muuta jouluista.









perjantai 14. joulukuuta 2012

Ostoksilla

Nyt on vierähtänyt aikaa viimeisestä kirjoituksesta. Lupaan kuitenkin, että tahti tulee kiihtymään ja postaan joulutunnelmia.

Osa syy kiireeseen on, että hankin yhden makkarin asunnon. Sitä sitten on maalattu ja lamppuja isketty kattoon (kiitos Aimon, joka joutui session seurauksena hospitaaliin mutta sairaalakertomukset laitan erikseen).

Ko. asunto on samassa talossa, jossa minulla on useampi asunto aikaisemminkin.
Nyt sitten asuntoon piti hankkia kaikki kodinkoneet. Suunnistin tuonn Malagan lentokentän lähellä olevalle teollisuusalueelle. Laitan tässä listan, jotka hankin hitaa 1.050,- kotiin kuljetettuna:


  • jää/pakastinkaappi
  • hella
  • uuni
  • pyykkikone
  • mikro
  • astianpesukone
  • imuri
  • kahvinkeitin
Ainakin nämä kuului pakettiin ja hinta oli mielestäni kohdallaan.

Sitten olen ottanut tarjouksia parvekkeen lasittamisesta. Hitahaitari tuntuu olevan linjalla 3 000 - 4 500 euroa. Osalla on kuitenki toimitusaika kuukauden, joten ei sovi minulle. Ehkä jostain saan sopivan.

tiistai 4. joulukuuta 2012

Uusia yhteyksiä Helsingistä Espanjaan

Kun Air Finland poistui taivaalta, olemme kaikki Espanjan matkaajat päivitelleet lippujen hintoja. Tosiasiahan on, että kilpailu sataa meidän kuluttajien laariin. Tosin, joskus hintakilpailun myötä toimijat vähenevät ja kuluttajat kärsivät. Näinhän tässä nyt sitten kait kävi.

Norwegian ilmoitti jo viime keväänä lisäävänsä vuoroja Malagaan. Hinnat ovat mielestäni kuitenkin olleet monesti melko korkeat. Mielestäni noin 300 euroa per suunta on jo aika kallis hinta lipulle.

Nyt kuitenkin Vueling ilmoitti aloittavansa suorat lennot Helsingistä Barcelonaan ensi keväänä. Näin aluksi siellä näytti oleva noin +- 80 euron lippuja per suunta. Barcelonan kautta voi päästä Malagaan noin 120 eurolla (HKI-AGP), tosin aikaa siinä tuhraantuu silloin.

Mutta, hyvä että saamme lisää mahdollisuuksia Helsingistä käsin.