maanantai 14. tammikuuta 2013

Pisa

Suomalaista koulutusjärjestelmää on hehkutettu ympäri Eurooppaa. Suomalaisissa kouluissa on käynyt vierailijoita ihmettelemässä meidän koulujärjestelmää. Kyllähän se hieno systeemi onkin ja ilmainen. 
Harvoin hyvä ja halpa kulkee käsikädessä. Toki, veroissahan sen tietysti maksetaan.

Nyt kun olen vähän kerralla tutustunut Espanjan lisäksi Sveitsin elämään. Sveitsiläiset olivat olleet siinä uskossa, että heidän koulutusjärjestelmänsä on yksi korkeatasoisimpia. Yllätyksenä heille oli tullutkin Suomen paremmuus Pisa tutkimuksissa. 

Sveitsissä koulussa painotetaan saksan kieltä ja matematiikkaa. Noin 17% pääsee lukioon. Eli kova stressi on lapsukaisilla selvitytyä tuohon porukkaan. Kun vielä tiedetään tyttöjen ja poikien eri aikainen kehittyminen, niin pojat jäävät paitsioon. Kun sitten on päästy lukioon, niin kolmen kuukauden kuluttua vielä 20% heitetään koulusta ulos. En siis yhtään ihmettele, miksi esim. englannin kielen taito on niin heikoissa kantimissa Sveitsissä. Nämä muut "ei lukioon" päässeet sitten menevät erilaisten ammatillisten väylien kautta. Oppisopimuskoulutus on yleistä, eikä mikään huono vaihtoehto meille Suomeenkin henkiin heräteltäväksi. 

Kuitenkin, jos kapasiteettia olisi enempäänkin niin tie näyttää olevan tukossa. Ainoa vaihtoehto on yksityinen koulu. Ei siis ihme, että Sveitsiin tulee paljon korkeakoulutettuja ulkomaalaisia töihin. 

lauantai 12. tammikuuta 2013

Roskailua ja kierrätystä

Espanjassa meillä ainakin tulee aika rutkasti roskia päivässä. Yksi iso jätesäkillinen viedään päivittäin iltaisin roskiin. Toki kadun päähän on nyt ilmestynyt erilliset astiat lasille. Eli vähän voisi jo kierrättääkin.

Koin vastakohtaisuuden, kun opettelen Sveitsissä roskien lajittelua. Se tuntuu olevan oma taiteen lajinsa, johon täytyy ihan perehtyä. Sain kuulla jo "roskapoliiseista", jotka räväyttävät sakot, jos et osaa oikein lajitella ja jättää roskia. Saatikka, jos olet laittanut muuhun, kuin maksullisiin säkkeihin roskat.

Homma menee niin, että kaupasta täytyy ostaa omia roskapusseja. 35 litran pussit maksavat ainakin meillä 2 frangia kipale. Eli niissä veloitetaan jätemaksua. Näihin sitten laitetaan roskat, paitse ne jotka kierrätetään. Kauppaan palautetaan (ei panttia) lasipullot, peltitölkit rytistettynä, muovipullot ja ns. PET pullot. Muutoin sitten on tarkka kalenteri, minä päivänä kuussa haetaan: normaalit talousjätteet, lehdet, kartongit, tekstiilit, puutarhajätteet ja metallit. Nämä sitten viedään päivää aikaisemmin roskiksen viereen siististi paketoituna. Alla kuva kalenterista.


Kun nyt tämän kaiken saa itselle sisäistettyä, niin seuraavaksi täytyy opettaa perhe maan tavoille. Täytyy laittaa kalenteriin muistilaput, jotta muistaa palautella oikeaan aikaan. 

Kun asuntoa sisustaa, niin voitte vain kuvitella sitä kartongin määrää, joka IKEA pakkauksista tulee. Toisella kerralla purimmekin tavarat pakkauksista IKEA:ssa ja jätimme kartongit heidän roskalavalle. 

lauantai 5. tammikuuta 2013

Kokemuksia Espanjan asuntomarkkinoista

Olen käynyt viime kuukausina katsomassa useita ns. pankeille palautuneita asuntoja. Nyt luulen tehneeni  kyllä pohjat - kun kyseessä on asunnon kunto. 

Kävin nimittäin tsekkaamassa ensitiedon perusteella mielenkiintoisen kohteen. Kyseessä oli yhden makkarin asunto suht´ koht uudessa talossa ja hintakin oli pyynnön mukaan pankilla vain 63 000,- euroa.

Innostuneena lähdin katsomaan kohdetta. Minua kyllä etukäteen varoiteltiin mitä tuleman pitää, mutta aattelin sen olevan vain pankin ylireagointia varoittelun suhteen. 

Jo ennen ovelle pääsyä kulmakarvani alkoivat nousemaan. Ulko-ovi oli vaihdettu sellaiseen tee-se-itse oveen. Sisään päästyä ihmetykseni vain kasvoi. Seuraavassa lyhyt kuvaus asunnosta. Kuvia en kehdannut edes ottaa :)

           Asunnosta oli kaikki ovet ja ikkunat viety mennessään. Samoin koko keittiö ja kylppärin kalusteet bidee ja wc-pönttö mukaanluettuna. Myös kaikki sähköjohdot oli revitty pois seinistä, myös sähkökaappi. 

Asukkaat olivat olleet muutenkin kekseliäitä ja poranneet makkarin seinään reiän, jota pitkin he olivat vetäneet asuuntoonsa taloyhtiön sähkön. Sisusta oli muutenkin vähän moukaroitu. Asukkaat olivat siis asunneet pitkään ns. kaikki maksamatta. Sähköjä kun eivät olleet maksaneet, niin sähköt oli katkaistu. Mutta eihän se ollut haitannut heitä.

Itseäni ei enää tällainen asunto viehättänyt, koska siihen ei olisi pelkkä pintaremontti riittänyt. Hintakin olisi noussut kaikkien töiden jälkeen samoihin, mitä ns. ei - konflikti - asukkaiden jäljeltä olevista asunnoista pyydetään. 


perjantai 4. tammikuuta 2013

Casa Fernando

Eilen olimme vieraana ranskalaisten vieraiden kutsuman Casa Fernando:ssa . Ravintolalla on Michellin suositus, jonka johdattamana olin käynyt siellä kerran aikaisemminkin. Silloin seurueemme söi lihaa.
Nyt tuttavamme olivat tilanneet valmiiksi paellaa viidelle henkilölle, joka oli riittävästi, vaikka seurueeseemme kuuluikin kuusi nälkäistä suuta. 

Paikalle löydät, kun ajat Puerto Banuksen ohi ja ennen uutta San Pedron tunnelia nouset ylös rantatieltä. Ajat ns. vanhaa rantatietä noin parisen kilometriä ja tulet liikenneympyrään, jossa on laiva. Siitä ajelet kohti rantaa. Tie on ns. rantabulevardi, jonka keskellä kulkee pyöräilytie ja puistoalue.

Ravintola on hyvin idyllinen ja henkii vanhaa espanjalaista tunnelmaa. Meidän ilta koostui paellan lisäksi vedestä ja pullosta valkoviiniä. Jälkkäriksi otimme hedelmiä, jäätelöä ja suklaakakkua. Lopuksi viellä kahvit.