torstai 29. kesäkuuta 2017

Espanjalainen kahvilakulttuuri hellii herkkusuita



´

Sunlomasi:n  edellisessä blogikirjoituksessa kerroimme, että Espanjassa käydään kahvilassa aamuin, illoin ja keskellä päivää. Tässä jutussa syvennymme kahviloiden saloihin vähän maitovaahtoa syvemmälle.






Samaan tapaan kuin Italiassa ei ole tapana nauttia cappuccinoa enää iltapäivällä, eivät espanjalaisetkaan kaada kahviinsa yleensä maitoa kuin aamulla. Kahvilat toki pullistelevat erilaisia maitokahveja, mutta lähinnä turisteja varten. 

Toki espanjalaisetkin ovat saaneet osansa Starbucksin ja muiden ketjujen tuomista tavoista ja tottumuksista. Jokainen sukupolvi muokkaa aina kulttuuria vähän enemmän oman näköisekseen. 

Yhä useammat kahvilat myös tarjoavat soija- tai kookosmaitoa tavallisen maidon lisäksi ja gluteenittomuus on ollut kovassa nosteessa jo tovin. Terveellisyys trendinä valtaa pikkuhiljaa Espanjaakin. Luomu- ja vegaaniravintoloissa on tosin pääosin turisteja, koska hintataso on perinteisiä kahviloita huomattavasti korkeampi.






Vegaanien, gluteenia välttelevien ja pääosin kasvisruokavaliota noudattavien on nykyään huomattavasti helpompi herkutella. Jokainen vähänkin suurempi kaupunki kätkee ainakin yhden orgaanisen tai vegaanisen kahvilan tai ravintolan. Siitä miten näitä harvinaisempia herkkupaikkoja löytää, kerromme tulevissa blogikirjoituksissa. Myös moni ns. tavallinen kahvila tarjoaa ainakin yhtä gluteenitonta tai täysin vegaanista herkkuvaihtoehtoa, usein muffinin tai raakakakun muodossa.








Kokemuksiemme mukaan Espanjassa kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa allergioihin ei suhtauduta ihan samalla vakavuudella kuin Suomessa. Tämän vuoksi on turvallisinta opetella tilaamaan ateriansa ilman pähkinöitä (tai mitä ruoka-ainetta sitten haluatkaan välttää) suosiolla espanjaksi, englannin lisäksi.

Annoksen tullessa voi olla vielä syytä varmistaa asia, ainakin jos kyse on vakavasta allergiasta. Kyse ei välttämättä ole välinpitämättömyydestä, vaan siitä että tarjoilija ei yksinkertaisesti ymmärtänyt pyyntöäsi.


Takaisin suomalaisten ja espanjalaisten suosikkijuomaan, kahviin.
Jos tilaat kahvilassa sombran, eli varjon, sisältää se nimensä mukaisesti vain vähän kahvia, enemmänkin lämmintä maitoa. 

Nube, eli pilvi, sisältää kahvia enää vain pohjaa peittävästi. Tavallinen musta suodatinkahvi suomalaisittain on nimeltään americano. Café solo on pieni, usein lasissa tarjottava espanjalainen kahvi. Vaihtoehtoja on nykyään todella runsaasti, joten kahvin ystävän kannattaakin opetella etukäteen tilamaan kahvinsa oikealla termillä, jos haluaa varmistua siitä että saa mitä haluaa. 

Kahviloissa on usein todella herkulliset valikoimat kakkuja, pikkuleipiä, croisantteja sekä muita lehtitaikinaleivonnaisia, muffinsseja, suolaisia ja makeita piiraita, täytettyjä patonkeja ja jäätelöitä. Skandinaaviset marketit myyvät myös pullaa, niin tuoreena kuin pakasteenakin - jos koti-ikävä ja korvapuustihimo iskee.




Jäätelöbaarit hemmottelevat herkkusuita tarjoamalla mitä ihanimpia makuja, koostumuksia ja yhdistelmiä. Artesaanijäätelöt ovat suorastaan koukuttavia ja jäätelöbaarissa voi järjestää vaikka illanistujaiset  viininmaistelun tapaan. Sokeristakin voi kuulema humaltua ja kaikki muistamme varmasti lastenkutsut ,joissa meno yltyi herkuttelun jälkeen turhankin villiksi!





Suolaisen aamiaisen sijaan espanjalainen nappaa kahvin kaveriksi jotain makeaa. Ja makeat usein ovatkin todella makeita - täällä ei sokeria tai suklaakuorrutetta säästellä. Moni pidemmän aikaa auringossa aikaansa viettävä hämmästyykin pikkuhiljaa vyön kiristymistä. Paikallinen kahvilakulttuuri vaatii herkkusuulta melkoista tahdonlujuutta pidättäytymisen suhteen tai aktiivisia lenkkitossuja jos meinaa kilot pitää kurissa. Aamupatongin ostosmatkalla tulee helposti napattua leipomosta vähän muutakin mukaansa ja useissa kaupoissa on myös paistopisteet. 
Vaikka patonki usein tuo mieleen ensimmäisenä Ranskan, ovat espanjalaisetkin varsinaisia patonginpurijoita. Aamupäivällä kaikilla on patonkipussi kädessä, useilla vielä useampi. Täällä ei tarvitse syödä eilistä leipää kun vastapaistettua on niin helposti saatavilla. Useimmat huoltoasematkin myyvät croisantteja ja patonkeja. Jos leipää jää yli, käytetään se keiton tai padan sekaan, tai kuivataan vaikka krutongeiksi.




Leipomoiden ja leipäkauppojen (panadería) määrä on vähenemässä, samoin kuin erillisten liha-, kala- vihannes- ja juustokauppojen määrä. Ihmiset asioivat yhä enemmän suurissa marketeissa, eikä kiireinen elämäntyyli anna aikaa pikkupuodeissa pistäytymiselle entisajan tapaan. 

Jos haluat omalta osaltasi vaikuttaa perinteiden säilymiseen, suosi pieniä puoteja ja paikallisia kahviloita kansainvälisten ketjujen sijaan.

Tee rauhallinen aamulenkki rantapaseolla ja poikkea pullapuodin kautta kotiin aamukahvin keittoon. Kuinka hyvältä tuore patonki maistukaan, kun on ensin herätellyt kehon lempeällä kävelyllä aamuauringon hellässä huomassa, aaltojen rytmittäessä rauhallista askellusta.












sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Espanjassa käydään kahvilassa aamuin illoin - ja keskellä päivää





Espanjalaiset shoppaavat, kokkaavat ja syövät ajan kanssa, mieluiten koko suvun kesken. Ruokailu- ja kahvilatavat, sekä ajat poikkeavat suomalaisten tottumuksista. Moni baari tarjoaa myös kahvia ja pientä syötävää ja vastaavasti moni kahvila tarjoaa myös alkoholijuomia.
 
Illallista syödään usein vasta klo 21 jälkeen, varsinkin kesän kuumimpina kuukausina ja mielellään isossa seurueessa. Ei ole harvinaista että illallispöytä on varattu viidelletoista, espanjalaiset pitävät edelleen tiiviisti perhetraditioista kiinni. Illallisella ovat mukana niin suvun vanhimmat kuin nuorimmatkin, eikä kukaan katso kummeksuen puolen yön aikaan ravintolassa olevia lapsia. Päinvastoin - vauvoja ja lapsia huomioidaan ystävällisesti niin muitten asiakkaitten kuin tarjoilijoittenkin toimesta. Kutitellaan, pelleillään, jutellaan ja tuodaan ylimääräisiä herkkujakin.


Koska illallista syödään myöhään, ei aamulla ole kiire aamiaisen kanssa.
Ennen töihin menoa napataan lähibaarissa usein vain kuppi kahvia. Paikalliset nauttivat mielellään café solon, pienehkön mustan kahvin, joka tarjoillaan usein pienestä, kapeasta lasista.
Maitokahvi, café con leche, käy aamiaisesta sen sisältämän maidon vuoksi - sitä kun pidetään Espanjassa ruokana. Muutoin maitoa juovat oikeastaan vain lapset. 

Lasten rakastama espanjalainen kaakao, chocolate (caliente=kuuma), muistuttaakin enemmänkin sulatettua suklaata kuin Suomessa yleistä jauheesta tehtyä juomaa. Chocolatea juovat, tai paksuuden vuoksi oikestaan lusikoivat, pääosin lapset. Chocolate maistuu churrojen, pursotettujen uppopaistettujen munkkitaikinaa muistuttavien herkkujen kanssa taivaalliselta! Yhdistelmää kannattaa kokeilla ainakin kerran elämässään, mutta sen verran tuhtia tavaraa on tämä aamiainen, ettei kannata heti perään mitään kovin urheilullista suunnitella. 

Varsinaista aamiaista syödään työpaikalla tai lähibaarissa 9-11 maissa, riippuen siitä mihin aikaan työpäivä alkaa. Nopeaa ja yksikertaista - croisant marmeladilla, patonkia oliiviöljyllä tai paahdettua leipää öljyn ja tomaattimurskan kanssa. Ja toki jälleen kahvia. 

Bocadillo, täytetty patonki tomaatilla ja juustolla tai kinkulla on enemmänkin jo lounasruokaa, tai raavaan työmiehen aamiainen. 

Turismista elävä rannikko tarjoaa tosin monin paikoin englantilaista aamiaista papuineen ja paistettuine makkaroineen, vaikka ympäri vuorokauden.

Espanjassa syödään usein ulkona. Lounastreffit ovatkin oiva tapa pitää yllä ystävyyssuhteita, varsinkin jos kotiin on sen verran pitkä matka että suurin osa siestan ajasta menisi autossa istumiseen. Moni baari ja ravintola tarjoavat päivän menuta edulliseen, jopa alle 10 euron hintaan. Edelleen pätee vanha neuvo. Jos paikassa on paljon paikallisia, on siellä hyvä hinta-laatu-suhde! Lounaan päätteeksi nautitaan taas toki kahvit ja päivän menu sisältää usein myös pienen jälkiruoan.

Illalla ennen kotiin menoa poiketaan vielä lähibaarissa vaihtamassa kuulumisia ja nappaamassa pieni lasillinen kylmää olutta, ehkä pari tapasta jos lounas on ollut kevyt. Kesäkuumalla naiset nauttivat usein tinto veranoa, joka on virkistävä juoma punaviinistä, soodasta ja sitruunasta. Jos juomasta halutaan makeampi, voidaan soodan, eli gaseosan tilalla käyttää limsaa, useimmiten Spriteä. Sangriaa Espanjassa juovat oikeastaan vain turistit. 

Illallisen jälkeenkin voidaan vielä poiketa lähibaarissa ennen nukkumaan menoa. 
Vaikka baareissa ja ravintoloissa vietetäänkin paljon aikaa, ei aina tarvitse nauttia vettä väkevämpää. Espanjassa juodaankin paljon alkoholitonta olutta, cerveza sin alcohol ja ruokajuomana näkee usein vettä tai limsaa.
 
Useimmissa kahviloissa ja baareissa on pöytiintarjoilu. Itsepalvelu ei oikein istu perinteiseen kulttuuriin, jossa tarjoilijan ammatti on edelleen varsin arvostettu. 

Espanjalaiset eivät tunnetusti kiirehdi mihinkään, joten maltti on valttia, niin tarjoilujen kuin laskunkin odottamisen kanssa. Tippikulttuuri elää edelleen vahvana ja hyvästä palvelusta voi toki aina kiittää - myös sanoin.

Muchas gracias, hasta luego!