torstai 29. kesäkuuta 2017

Espanjalainen kahvilakulttuuri hellii herkkusuita



´

Sunlomasi:n  edellisessä blogikirjoituksessa kerroimme, että Espanjassa käydään kahvilassa aamuin, illoin ja keskellä päivää. Tässä jutussa syvennymme kahviloiden saloihin vähän maitovaahtoa syvemmälle.






Samaan tapaan kuin Italiassa ei ole tapana nauttia cappuccinoa enää iltapäivällä, eivät espanjalaisetkaan kaada kahviinsa yleensä maitoa kuin aamulla. Kahvilat toki pullistelevat erilaisia maitokahveja, mutta lähinnä turisteja varten. 

Toki espanjalaisetkin ovat saaneet osansa Starbucksin ja muiden ketjujen tuomista tavoista ja tottumuksista. Jokainen sukupolvi muokkaa aina kulttuuria vähän enemmän oman näköisekseen. 

Yhä useammat kahvilat myös tarjoavat soija- tai kookosmaitoa tavallisen maidon lisäksi ja gluteenittomuus on ollut kovassa nosteessa jo tovin. Terveellisyys trendinä valtaa pikkuhiljaa Espanjaakin. Luomu- ja vegaaniravintoloissa on tosin pääosin turisteja, koska hintataso on perinteisiä kahviloita huomattavasti korkeampi.






Vegaanien, gluteenia välttelevien ja pääosin kasvisruokavaliota noudattavien on nykyään huomattavasti helpompi herkutella. Jokainen vähänkin suurempi kaupunki kätkee ainakin yhden orgaanisen tai vegaanisen kahvilan tai ravintolan. Siitä miten näitä harvinaisempia herkkupaikkoja löytää, kerromme tulevissa blogikirjoituksissa. Myös moni ns. tavallinen kahvila tarjoaa ainakin yhtä gluteenitonta tai täysin vegaanista herkkuvaihtoehtoa, usein muffinin tai raakakakun muodossa.








Kokemuksiemme mukaan Espanjassa kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa allergioihin ei suhtauduta ihan samalla vakavuudella kuin Suomessa. Tämän vuoksi on turvallisinta opetella tilaamaan ateriansa ilman pähkinöitä (tai mitä ruoka-ainetta sitten haluatkaan välttää) suosiolla espanjaksi, englannin lisäksi.

Annoksen tullessa voi olla vielä syytä varmistaa asia, ainakin jos kyse on vakavasta allergiasta. Kyse ei välttämättä ole välinpitämättömyydestä, vaan siitä että tarjoilija ei yksinkertaisesti ymmärtänyt pyyntöäsi.


Takaisin suomalaisten ja espanjalaisten suosikkijuomaan, kahviin.
Jos tilaat kahvilassa sombran, eli varjon, sisältää se nimensä mukaisesti vain vähän kahvia, enemmänkin lämmintä maitoa. 

Nube, eli pilvi, sisältää kahvia enää vain pohjaa peittävästi. Tavallinen musta suodatinkahvi suomalaisittain on nimeltään americano. Café solo on pieni, usein lasissa tarjottava espanjalainen kahvi. Vaihtoehtoja on nykyään todella runsaasti, joten kahvin ystävän kannattaakin opetella etukäteen tilamaan kahvinsa oikealla termillä, jos haluaa varmistua siitä että saa mitä haluaa. 

Kahviloissa on usein todella herkulliset valikoimat kakkuja, pikkuleipiä, croisantteja sekä muita lehtitaikinaleivonnaisia, muffinsseja, suolaisia ja makeita piiraita, täytettyjä patonkeja ja jäätelöitä. Skandinaaviset marketit myyvät myös pullaa, niin tuoreena kuin pakasteenakin - jos koti-ikävä ja korvapuustihimo iskee.




Jäätelöbaarit hemmottelevat herkkusuita tarjoamalla mitä ihanimpia makuja, koostumuksia ja yhdistelmiä. Artesaanijäätelöt ovat suorastaan koukuttavia ja jäätelöbaarissa voi järjestää vaikka illanistujaiset  viininmaistelun tapaan. Sokeristakin voi kuulema humaltua ja kaikki muistamme varmasti lastenkutsut ,joissa meno yltyi herkuttelun jälkeen turhankin villiksi!





Suolaisen aamiaisen sijaan espanjalainen nappaa kahvin kaveriksi jotain makeaa. Ja makeat usein ovatkin todella makeita - täällä ei sokeria tai suklaakuorrutetta säästellä. Moni pidemmän aikaa auringossa aikaansa viettävä hämmästyykin pikkuhiljaa vyön kiristymistä. Paikallinen kahvilakulttuuri vaatii herkkusuulta melkoista tahdonlujuutta pidättäytymisen suhteen tai aktiivisia lenkkitossuja jos meinaa kilot pitää kurissa. Aamupatongin ostosmatkalla tulee helposti napattua leipomosta vähän muutakin mukaansa ja useissa kaupoissa on myös paistopisteet. 
Vaikka patonki usein tuo mieleen ensimmäisenä Ranskan, ovat espanjalaisetkin varsinaisia patonginpurijoita. Aamupäivällä kaikilla on patonkipussi kädessä, useilla vielä useampi. Täällä ei tarvitse syödä eilistä leipää kun vastapaistettua on niin helposti saatavilla. Useimmat huoltoasematkin myyvät croisantteja ja patonkeja. Jos leipää jää yli, käytetään se keiton tai padan sekaan, tai kuivataan vaikka krutongeiksi.




Leipomoiden ja leipäkauppojen (panadería) määrä on vähenemässä, samoin kuin erillisten liha-, kala- vihannes- ja juustokauppojen määrä. Ihmiset asioivat yhä enemmän suurissa marketeissa, eikä kiireinen elämäntyyli anna aikaa pikkupuodeissa pistäytymiselle entisajan tapaan. 

Jos haluat omalta osaltasi vaikuttaa perinteiden säilymiseen, suosi pieniä puoteja ja paikallisia kahviloita kansainvälisten ketjujen sijaan.

Tee rauhallinen aamulenkki rantapaseolla ja poikkea pullapuodin kautta kotiin aamukahvin keittoon. Kuinka hyvältä tuore patonki maistukaan, kun on ensin herätellyt kehon lempeällä kävelyllä aamuauringon hellässä huomassa, aaltojen rytmittäessä rauhallista askellusta.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!