´
Sunlomasi:n edellisessä blogikirjoituksessa kerroimme, että Espanjassa käydään
kahvilassa aamuin, illoin ja keskellä päivää. Tässä jutussa syvennymme
kahviloiden saloihin vähän maitovaahtoa syvemmälle.
Samaan tapaan kuin Italiassa ei ole tapana nauttia cappuccinoa enää
iltapäivällä, eivät espanjalaisetkaan kaada kahviinsa yleensä maitoa kuin
aamulla. Kahvilat toki pullistelevat erilaisia maitokahveja, mutta lähinnä
turisteja varten.
Toki espanjalaisetkin ovat saaneet osansa Starbucksin ja muiden ketjujen
tuomista tavoista ja tottumuksista. Jokainen sukupolvi muokkaa aina kulttuuria vähän
enemmän oman näköisekseen.
Yhä useammat kahvilat myös tarjoavat soija- tai kookosmaitoa tavallisen maidon
lisäksi ja gluteenittomuus on ollut kovassa nosteessa jo tovin. Terveellisyys
trendinä valtaa pikkuhiljaa Espanjaakin. Luomu- ja vegaaniravintoloissa on tosin
pääosin turisteja, koska hintataso on perinteisiä kahviloita huomattavasti
korkeampi.
Vegaanien, gluteenia välttelevien ja pääosin kasvisruokavaliota noudattavien on
nykyään huomattavasti helpompi herkutella. Jokainen vähänkin suurempi kaupunki
kätkee ainakin yhden orgaanisen tai vegaanisen kahvilan tai ravintolan. Siitä
miten näitä harvinaisempia herkkupaikkoja löytää, kerromme tulevissa
blogikirjoituksissa. Myös moni ns. tavallinen kahvila tarjoaa ainakin yhtä
gluteenitonta tai täysin vegaanista herkkuvaihtoehtoa, usein muffinin tai raakakakun
muodossa.
Kokemuksiemme mukaan Espanjassa kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa allergioihin
ei suhtauduta ihan samalla vakavuudella kuin Suomessa. Tämän vuoksi on
turvallisinta opetella tilaamaan ateriansa ilman pähkinöitä (tai mitä
ruoka-ainetta sitten haluatkaan välttää) suosiolla espanjaksi, englannin
lisäksi.
Annoksen tullessa voi olla vielä syytä varmistaa asia, ainakin jos kyse on
vakavasta allergiasta. Kyse ei välttämättä ole välinpitämättömyydestä, vaan
siitä että tarjoilija ei yksinkertaisesti ymmärtänyt pyyntöäsi.
Takaisin suomalaisten ja espanjalaisten suosikkijuomaan,
kahviin.
Jos tilaat kahvilassa sombran, eli varjon, sisältää se nimensä mukaisesti vain
vähän kahvia, enemmänkin lämmintä maitoa.
Nube, eli pilvi, sisältää kahvia enää vain pohjaa peittävästi. Tavallinen musta
suodatinkahvi suomalaisittain on nimeltään americano. Café solo on pieni, usein
lasissa tarjottava espanjalainen kahvi. Vaihtoehtoja on nykyään todella
runsaasti, joten kahvin ystävän kannattaakin opetella etukäteen tilamaan
kahvinsa oikealla termillä, jos haluaa varmistua siitä että saa mitä haluaa.
Kahviloissa on usein todella herkulliset valikoimat kakkuja, pikkuleipiä,
croisantteja sekä muita lehtitaikinaleivonnaisia, muffinsseja, suolaisia ja
makeita piiraita, täytettyjä patonkeja ja jäätelöitä. Skandinaaviset marketit
myyvät myös pullaa, niin tuoreena kuin pakasteenakin - jos koti-ikävä ja
korvapuustihimo iskee.
Jäätelöbaarit hemmottelevat herkkusuita tarjoamalla mitä ihanimpia makuja,
koostumuksia ja yhdistelmiä. Artesaanijäätelöt ovat suorastaan koukuttavia ja
jäätelöbaarissa voi järjestää vaikka illanistujaiset viininmaistelun tapaan. Sokeristakin voi
kuulema humaltua ja kaikki muistamme varmasti lastenkutsut ,joissa meno yltyi
herkuttelun jälkeen turhankin villiksi!
Suolaisen aamiaisen sijaan espanjalainen nappaa kahvin kaveriksi jotain makeaa.
Ja makeat usein ovatkin todella makeita - täällä ei sokeria tai
suklaakuorrutetta säästellä. Moni pidemmän aikaa auringossa aikaansa viettävä
hämmästyykin pikkuhiljaa vyön kiristymistä. Paikallinen kahvilakulttuuri vaatii
herkkusuulta melkoista tahdonlujuutta pidättäytymisen suhteen tai aktiivisia
lenkkitossuja jos meinaa kilot pitää kurissa. Aamupatongin ostosmatkalla tulee
helposti napattua leipomosta vähän muutakin mukaansa ja useissa kaupoissa on
myös paistopisteet.
Vaikka patonki usein tuo mieleen ensimmäisenä Ranskan, ovat espanjalaisetkin
varsinaisia patonginpurijoita. Aamupäivällä kaikilla on patonkipussi kädessä, useilla
vielä useampi. Täällä ei tarvitse syödä eilistä leipää kun vastapaistettua on
niin helposti saatavilla. Useimmat huoltoasematkin myyvät croisantteja ja
patonkeja. Jos leipää jää yli, käytetään se keiton tai padan sekaan, tai
kuivataan vaikka krutongeiksi.
Leipomoiden ja leipäkauppojen (panadería) määrä on vähenemässä, samoin kuin
erillisten liha-, kala- vihannes- ja juustokauppojen määrä. Ihmiset asioivat
yhä enemmän suurissa marketeissa, eikä kiireinen elämäntyyli anna aikaa
pikkupuodeissa pistäytymiselle entisajan tapaan.
Jos haluat omalta osaltasi vaikuttaa perinteiden säilymiseen, suosi pieniä puoteja
ja paikallisia kahviloita kansainvälisten ketjujen sijaan.
Tee rauhallinen aamulenkki rantapaseolla ja poikkea pullapuodin kautta kotiin
aamukahvin keittoon. Kuinka hyvältä tuore patonki maistukaan, kun on ensin
herätellyt kehon lempeällä kävelyllä aamuauringon hellässä huomassa, aaltojen
rytmittäessä rauhallista askellusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos ajatuksestasi!