Espanjalaiset shoppaavat, kokkaavat ja syövät ajan kanssa, mieluiten koko suvun
kesken. Ruokailu- ja kahvilatavat, sekä ajat poikkeavat suomalaisten
tottumuksista. Moni baari tarjoaa myös kahvia ja pientä syötävää ja vastaavasti
moni kahvila tarjoaa myös alkoholijuomia.
Illallista syödään usein vasta klo 21 jälkeen, varsinkin
kesän kuumimpina kuukausina ja mielellään isossa seurueessa. Ei ole harvinaista
että illallispöytä on varattu viidelletoista, espanjalaiset pitävät edelleen
tiiviisti perhetraditioista kiinni. Illallisella ovat mukana niin suvun
vanhimmat kuin nuorimmatkin, eikä kukaan katso kummeksuen puolen yön aikaan
ravintolassa olevia lapsia. Päinvastoin - vauvoja ja lapsia huomioidaan ystävällisesti
niin muitten asiakkaitten kuin tarjoilijoittenkin toimesta. Kutitellaan, pelleillään,
jutellaan ja tuodaan ylimääräisiä herkkujakin.
Koska illallista syödään myöhään, ei aamulla ole kiire aamiaisen kanssa.
Ennen töihin menoa napataan lähibaarissa usein vain kuppi
kahvia. Paikalliset nauttivat mielellään café solon, pienehkön mustan kahvin,
joka tarjoillaan usein pienestä, kapeasta lasista.
Maitokahvi, café con leche, käy aamiaisesta sen sisältämän maidon vuoksi - sitä
kun pidetään Espanjassa ruokana. Muutoin maitoa juovat oikeastaan vain lapset.
Lasten rakastama espanjalainen kaakao, chocolate (caliente=kuuma),
muistuttaakin enemmänkin sulatettua suklaata kuin Suomessa yleistä jauheesta
tehtyä juomaa. Chocolatea juovat, tai paksuuden vuoksi oikestaan lusikoivat, pääosin
lapset. Chocolate maistuu churrojen, pursotettujen uppopaistettujen
munkkitaikinaa muistuttavien herkkujen kanssa taivaalliselta! Yhdistelmää
kannattaa kokeilla ainakin kerran elämässään, mutta sen verran tuhtia tavaraa
on tämä aamiainen, ettei kannata heti perään mitään kovin urheilullista suunnitella.
Varsinaista aamiaista syödään työpaikalla tai lähibaarissa 9-11 maissa,
riippuen siitä mihin aikaan työpäivä alkaa. Nopeaa ja yksikertaista - croisant
marmeladilla, patonkia oliiviöljyllä tai paahdettua leipää öljyn ja
tomaattimurskan kanssa. Ja toki jälleen kahvia.
Bocadillo, täytetty patonki tomaatilla ja juustolla tai kinkulla on enemmänkin
jo lounasruokaa, tai raavaan työmiehen aamiainen.
Turismista elävä rannikko tarjoaa tosin monin paikoin englantilaista aamiaista
papuineen ja paistettuine makkaroineen, vaikka ympäri vuorokauden.
Espanjassa syödään usein ulkona. Lounastreffit ovatkin oiva tapa pitää yllä
ystävyyssuhteita, varsinkin jos kotiin on sen verran pitkä matka että suurin
osa siestan ajasta menisi autossa istumiseen. Moni baari ja ravintola tarjoavat
päivän menuta edulliseen, jopa alle 10 euron hintaan. Edelleen pätee vanha
neuvo. Jos paikassa on paljon paikallisia, on siellä hyvä hinta-laatu-suhde!
Lounaan päätteeksi nautitaan taas toki kahvit ja päivän menu sisältää usein
myös pienen jälkiruoan.
Illalla ennen kotiin menoa poiketaan vielä lähibaarissa vaihtamassa kuulumisia
ja nappaamassa pieni lasillinen kylmää olutta, ehkä pari tapasta jos lounas on
ollut kevyt. Kesäkuumalla naiset nauttivat usein tinto veranoa, joka on
virkistävä juoma punaviinistä, soodasta ja sitruunasta. Jos juomasta halutaan
makeampi, voidaan soodan, eli gaseosan tilalla käyttää limsaa, useimmiten
Spriteä. Sangriaa Espanjassa juovat oikeastaan vain turistit.
Illallisen jälkeenkin voidaan vielä poiketa lähibaarissa ennen nukkumaan menoa.
Vaikka baareissa ja ravintoloissa vietetäänkin paljon aikaa, ei aina tarvitse
nauttia vettä väkevämpää. Espanjassa juodaankin paljon alkoholitonta olutta,
cerveza sin alcohol ja ruokajuomana näkee usein vettä tai limsaa.
Useimmissa kahviloissa ja baareissa on pöytiintarjoilu.
Itsepalvelu ei oikein istu perinteiseen kulttuuriin, jossa tarjoilijan ammatti on
edelleen varsin arvostettu.
Espanjalaiset eivät tunnetusti kiirehdi mihinkään, joten maltti on valttia, niin
tarjoilujen kuin laskunkin odottamisen kanssa. Tippikulttuuri elää edelleen
vahvana ja hyvästä palvelusta voi toki aina kiittää - myös sanoin.
Muchas gracias, hasta luego!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos ajatuksestasi!