sunnuntai 13. elokuuta 2017

Äänekäs ja kaksijakoinen Espanja


Tuttavani matkusti pari vuotta sitten Kyprokselle surffauslomalle. Lomariemu vaihtui surullisiin tunnelmiin rantojen täyttyessä pakolaisten taakseen jättämistä kumiveneistä ja pelastusliiveistä.
Nyt samaa tapahtuu Espanjassa, toki vielä pienemmässä mittakaavassa. Rannalla aurinkoa ottavat ihmettelevät aalloista ilmestyvää kumivenettä joka ei ole lastattu iloisilla lomalaisilla, vaan hengestään huolissaan olevista pakolaisista, jotka säntäävät juoksuun rannalle päästessään.
Ylen uutisten 11.8.2017 mukaan kansainvälinen siirtolaisjärjestö arvioi, että Espanjaan on saapunut tänä vuonna 8 200 ihmistä Välimeren kautta. Se on kolme kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. 
Lisätietoja The Olive Press lehden verkkosivuilta.



Samaan aikaan kuin osa maahantulijoista on huolissaan seuraavasta ateriastaan, saavat onnellisten tähtien alla juuri nyt olevat tarjoilijat ja luxusputiikkien myyjät uskomattomia tippejä Marbellaan saapuneilta kuninkaallisen saudiperheen jäseniltä. The Olive Press lehti uutisioi viimeisimmässä numerossaan: "The Saudi royal family have landed in Marbella". Kyseinen lehti on aiemmin jo kertonut kuinka paljon tätä kuninkaallista vierailua Marbellassa odotetaan.
Voimme vain arvailla kuinka paljon euroja kyseinen seurue Espanjaan jättää, mutta se on alueen taloudelle merkittävä!
Jotain osviittaa voi saada kalustosta: seurueen hopeisina hohtavista Bentleyistä ja huvijahdeista, joita harva suomalainen on eläissään nähnyt, saati sitten jalallaan astunut. Puhumattakaan heidän mansionista Marbellan länsipuolella. 
En edes tiedä mikä suomenkielinen sana kuvaisi heidän "megakartanoaan" parhaiten. Yhtenä nimenä käytetään white house:a. Mansion on puiden katveessa, poissa uteliaiden silmistä. Aluetta ympäröi jykevät aidat. 
Jo itse huvijahtikin tuo mieleen enemmän ruotsinlaivat kuin Hangon sataman huviveneet. Jahdit ovat niin suuria etteivät ne edes mahdu Puerto Banuksen satamaan, vaan ne on jätettävä ulkomerelle, josta sitten kuljetaan helikopterilla ja yhteysveneellä rantaan. Ministereiden jahdit juuri ja juuri sopivat Banuksen länsipuolen laituriin. Sopivasti Cartier kaupan eteen.
Tämä vierailu on siis Marbellassa todella odotettu, niin alueella toimivien yritysten kun turistienkin suhteen. Älä siis ihmettele jos Hermès tai Dior on jonain päivänä suljettu väliaikaisesti - The billionare family on ostoksilla.



Espanjassa kaikki kulkevat Diorit, Hermésit ja Vuittonit kyynärtaipeessa - toisilla on aidot, toisilla ei. Väärennösten katukauppa rehottaa villinä ja tarjoaa kaikille mahdollisuuden kulkea merkkilaukuissa, -laseissa ja -kelloissa. Tuoteväärennösten ostaminen ei pidemmälle ajateltuna ja asiaan hieman syvällisemmin perehtyneenä ole hyvä asia kenenkään kannalta.  Ns katukauppiaille annettu raha ohjautuu suurella todennäköisyydellä rikolliseen toimintaan. Vähän samaan tapaan kuin kaupan edessä 10 vuotta kerjäämässä istuneelle rahan antaminen. Jos haluat auttaa, siihen löytyy muitakin keinoja. Aurinkorannikolla toimii lukuisia hyväntekeväisyysjärjestöjä jotka vastaanottavat ilomielin aikaasi tai rahaasi.

Jokainen toki elää ja lomailee tottumustensa ja arvojensa mukaisesti. Tarkoitus ei siis ole arvostella, eikä arvottaa vaan kertoa rehellisesti että Espanja ja sen Aurinkorannikko on kaksijakoinen paikka, niin kuin monet turismista elävät paikat ovat. Toinen ääripää on niin rikas, ettei sitä oikein osaa hahmottaa , ja toinen ääripää niin köyhä, että sitäkin on tietyllä tavalla vaikea ymmärtää. 



Viime viikolla Facebookissa keskusteltiin siitä miten turistit juhlivat ja paikalliset töissä käyvät kärsivät. Facebook kirjoitus sai hetkessä yli 300 tykkäystä. 
Useat pysyvästi asuvat ovat aikoinaan ostaneet asunnon rauhalliselta alueelta, jossa ei turisteja juurikaan ollut. Kun turismi on lisääntynyt huimaa vauhtia, niin yht´äkkiä huomaakin asuvansa loma-asutuksen keskellä.
Ei tietenkään ole mukavaa jos parvekkeesi alapuolella olevalla uima-altaalla juhlitaan aikaisesta aamusta yömyöhään, vaikka varsinaista humusesonkia kestääkin yleensä vain parisen
 kuukautta. Mutta kaksikin kuukautta on liian pitkä aika kuunnella jatkuvaa, kova äänistä juhlimista tai uima-altaalla huutamista ja altaaseen hyppimistä.

Jotta kaikilla, niin lomalaisilla, työssäkäyvillä, opiskelijoilla kuin yritystoimintaakin harjoittavilla elo olisi sopuisaa ja elämä maistuisi aurinkoiselta, olisi hyvä ottaa huomioon kaikkien tarpeet ja toiveet. Ja erityisesti huomioida että osa kirjaimellisesti asuu täällä vuodet ympäriinsä
Taloyhtiöt määrittelevät säännöt, myös allasalueille. Niistä löytyy mm. aukioloajat ja käytännössä kaikissa säännöissä kielletään altaaseen hyppiminen; kaikkien käyttäjien turvallisuuden vuoksi! Yksi hyppääminen päätyi ikävästi - niskanikama murtui. Sillä lomalla oli ikävä loppu. Myös itse olen saanut osakseni  altaassa uidessani hyppäävän lapsen selkääni. Tämä lapsukaisen Äiti keskittyi sosiaaliseen mediaan pienen lapsen sijasta.
On siis suotavaa noudattaa käytöstapoja myös lomaillessa - ne kun tuppaavat joskus joiltain jäämään kotiin. Samalla tavalla Suomessa asuvat toivovat käytöstapoja ja muiden huomioon ottamista niin kerrostalo - kuin mökkinaapureiltaan.

Espanjan kulttuuri on toki hyvin erilainen kuin Suomen. Syntyperäiset espanjalaiset voivat järjestää lapselle 100 hengen syntymäpäivät taloyhtiön piha-alueella ja juhlat voivat kestää yli puolen yön. Se on täällä täysin normaalia! Radiota ja televisiota on totuttu pitämään kovalla, koska miten muuten sitä kuulisi kun koko perhe puhuu jo samaan aikaan.
Koirien haukkuminen kuuluu täällä elämään, samoin kuin lasten itkut ja rakastavaisten riidat. Kukot kiekuvat mitä kummallisimmissa paikoissa, vihreät pienet papukaijat rääkyvät korvia särkevästi, paikalliset mopopojat yrittävät tehdä tyttöihin vaikutusta päristelemällä mahdollisimman kovaäänisesti ja lähibaarin vakiosetien ylläpitämä jalkapallo-ottelun kommentointi tuntuu kaikuvan Gibraltarille saakka.
Espanja. Costa del Sol. Kesä.



Jos taloyhtiön pihalla metelöinti on jatkuvaa tai naapuri pitää pirskeitä viikosta toiseen, on syytä ottaa yhteyttä talon presidenttiin, ellei asiallinen huomautus tuota tulosta. Turismista elävissä kaupungeissa on aina mahdollista että alakerran asunto tai viereinen villa on vuokrakäytössä. Jos vuokralaiset vaihtuvat viikottain, mahtuu joukkoon niin hillittyjä hiljaisuutta arvostavia kuin rempseitä juhlijoitakin. The Olive Express lehden mukaan jopa kaupungit itse eivät aina noudata määräyksiä - naapurissa toimivalla allasklubilla saattaakin siis olla "laiton lupa" toimintaansa.

Viisainta on ottaa asioista etukäteen selvää, jos vain suinkin mahdollista. On luonnollista että mitä lähempänä keskustaa tai rantakatua asuu, sitä varmempaa on että juhlijat viihtyvät samoilla alueilla. Kaikilla asioilla tuppaa olemaan niin hyvät kuin huonotkin puolensa.Toisten huomioon ottaminen ja sopu sijaa antaa, me mahdumme tänne kyllä kaikki! 


PS. Asiantuntevana ja alueella pitkään toimineena kiinteistövälittäjänä tunnen Costa del Solin alueen hyvin. Jos olet uutta asuntoa tai lomakotia vailla, autan mielelläni - niin myyntiin, ostoon kuin vuokraukseen liittyvissä asioissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!