Siestaa, jolloin nautitaan rauhassa lounaasta ja
levosta, vietetään klo 13.30-17 välissä. Varsinainen siesta-aika vaihtelee
Espanjassa hieman paikkakunnasta ja siestaa pitävästä tahosta riippuen.
Siestatavat ja -ajat vaihtelevat myös kulttuureittain, siestaa vietetään
muuallakin kuin Espanjassa. Esimerkiksi Sveitsin pienissä kylissä elämä
pysähtyy täysin kahden jälkeen.
Eräiden tutkimusten mukaan ihmisten yleisessä energiatasossa tapahtuu notkahdus kello 12 ja 15 välissä, joten siestalle voi olla muitakin syitä kuin kuumuus. Keskikesällä päivän kuumin aikahan ei olekaan siestan aikaan, vaan vasta siestan loppumisen aikoihin. Suomessakaan ei ole kuuminta silloin kun aurinko on kirjaimellisesti korkeimmillaan, vaan vasta sen jälkeen. Kun ajelet asuinalueilla, niin voit nähdä työmiehiä kadulla nokosilla kylmälaukun vieressä kahden jälkeen. Tosin heinä-elokuussa raksamiehillä on lyhennetty työpäivä.
Vuonna 2016 on julkaistu kirja Nokkaunia ja tehotorkkuja. Kirjan on kirjoittanut tutkija, yliopistolehtori Pälvi Rantala, joka on tutkinut nokkaunien hyötyjä ja historiaa Lapin yliopistossa.
Kirjassa tarkastellaan päiväunien kulttuurihistoriaa ja niiden nukkumisen käytäntöjä eri kulttuureissa. Näkökulma on niissä tavoissa, normeissa ja rutiineissa, joita päiväunien nukkumiseen liittyy.
HS.fi 4.1.2017
Lomalle tulevaa siesta saattaa ärsyttää. Kaupoissa olisi mukava kierrellä, mutta voikin olla että joutuu nykimään putiikkien ovien kahvoja turhaan. Kaupat viettävät siestaa omien mieltymystensä mukaisesti. Mitä vähemmän turisteja paikkakunnalla on, sitä varmemmin ovet ovat kiinni siestan aikana. Ostoskeskuksissa voi kuitenkin shoppailla sydämensä ja lompakkonsa kyllyydestä aamusta iltamyöhään! Aamu tosin alkaa usein vasta klo 10 tai jopa vasta 10.30.
Aamuvirkun shoppailijan kannattaa siis käyttää suomalaisen aamupäivän, espanjalaisen aamun - ensimmäiset tunnit kauppalistan tekemiseen tai rauhalliseen aamiaiseen. Aamiaiskahvilakin voi tosin aueta vasta klo 8 tai 9. Tästä on ollut puhetta jo aiemminkin.
Suomeen verrattuna illallista syödään Espanjassa myöhään, joten luonnollisesti aamun aloituskin siirtyy.
Eräiden tutkimusten mukaan ihmisten yleisessä energiatasossa tapahtuu notkahdus kello 12 ja 15 välissä, joten siestalle voi olla muitakin syitä kuin kuumuus. Keskikesällä päivän kuumin aikahan ei olekaan siestan aikaan, vaan vasta siestan loppumisen aikoihin. Suomessakaan ei ole kuuminta silloin kun aurinko on kirjaimellisesti korkeimmillaan, vaan vasta sen jälkeen. Kun ajelet asuinalueilla, niin voit nähdä työmiehiä kadulla nokosilla kylmälaukun vieressä kahden jälkeen. Tosin heinä-elokuussa raksamiehillä on lyhennetty työpäivä.
Vuonna 2016 on julkaistu kirja Nokkaunia ja tehotorkkuja. Kirjan on kirjoittanut tutkija, yliopistolehtori Pälvi Rantala, joka on tutkinut nokkaunien hyötyjä ja historiaa Lapin yliopistossa.
Kirjassa tarkastellaan päiväunien kulttuurihistoriaa ja niiden nukkumisen käytäntöjä eri kulttuureissa. Näkökulma on niissä tavoissa, normeissa ja rutiineissa, joita päiväunien nukkumiseen liittyy.
HS.fi 4.1.2017
Lomalle tulevaa siesta saattaa ärsyttää. Kaupoissa olisi mukava kierrellä, mutta voikin olla että joutuu nykimään putiikkien ovien kahvoja turhaan. Kaupat viettävät siestaa omien mieltymystensä mukaisesti. Mitä vähemmän turisteja paikkakunnalla on, sitä varmemmin ovet ovat kiinni siestan aikana. Ostoskeskuksissa voi kuitenkin shoppailla sydämensä ja lompakkonsa kyllyydestä aamusta iltamyöhään! Aamu tosin alkaa usein vasta klo 10 tai jopa vasta 10.30.
Aamuvirkun shoppailijan kannattaa siis käyttää suomalaisen aamupäivän, espanjalaisen aamun - ensimmäiset tunnit kauppalistan tekemiseen tai rauhalliseen aamiaiseen. Aamiaiskahvilakin voi tosin aueta vasta klo 8 tai 9. Tästä on ollut puhetta jo aiemminkin.
Suomeen verrattuna illallista syödään Espanjassa myöhään, joten luonnollisesti aamun aloituskin siirtyy.
Moni ravintola avaakin ovensa iltaa varten vasta klo 20. Talvella voidaan syödä
aiemmin, mutta kesän kuumimman ajan koittaessa on luonnollista mennä syömään
vasta ilman vähän viilennettyä. Useimmiten paikalliset saapuvatkin vasta klo 22
maissa, kun turistit ovat jo lähdössä pois. Eikä todellakaan ole mikään ihme
mennä illalliselle klo 23.
Yökerhotkin aukeavat vasta puolenyön jälkeen, mutta paikalliset kansoittavat tanssilattiat ja baaritiskit vasta reilusti seuraavan vuorokauden puolella ja kotiutuvatkin sitten auringon noustessa. Kun suomalainen lähtee aamulenkille, espanjalaiset tulevat vasta kotiin. Siestalla on aikaa nauttia lounaasta pikaruoan hotkaisemisen sijaan. (Jopa McDonalds avaa monissa paikoin vasta klo 12, kun Suomessa on totuttu menemään lounasburgerille jo puoli yhdentoista aikaan.)
Moni baari ja ravintola tarjoaa edullista menu del dia:aa. Jopa alle 10 eurolla voi päästä nauttimaan kolmen ruokalajin maukkaasta ateriasta. Alkuruoaksi pieni salaatti tai keitto, ehkä tuoreita katkarapuja ja simpukoita, jos olet meren rannalla. Lounas on edullisissa menuissa usein yksinkertainen, salaatti ja vihannekset eivät useinkaan kuulu samalle lautaselle pääruoan kanssa. eivät tosin välttämättä illallisellakaan.
Yökerhotkin aukeavat vasta puolenyön jälkeen, mutta paikalliset kansoittavat tanssilattiat ja baaritiskit vasta reilusti seuraavan vuorokauden puolella ja kotiutuvatkin sitten auringon noustessa. Kun suomalainen lähtee aamulenkille, espanjalaiset tulevat vasta kotiin. Siestalla on aikaa nauttia lounaasta pikaruoan hotkaisemisen sijaan. (Jopa McDonalds avaa monissa paikoin vasta klo 12, kun Suomessa on totuttu menemään lounasburgerille jo puoli yhdentoista aikaan.)
Moni baari ja ravintola tarjoaa edullista menu del dia:aa. Jopa alle 10 eurolla voi päästä nauttimaan kolmen ruokalajin maukkaasta ateriasta. Alkuruoaksi pieni salaatti tai keitto, ehkä tuoreita katkarapuja ja simpukoita, jos olet meren rannalla. Lounas on edullisissa menuissa usein yksinkertainen, salaatti ja vihannekset eivät useinkaan kuulu samalle lautaselle pääruoan kanssa. eivät tosin välttämättä illallisellakaan.
Espanjassa
usein ruoka on nimensä mukainen, pollo con arroz, kanaa riisillä on sitä
itseään. Jälkiruoaksi perinteistä crema catalan vanukasta, tai meidän
riisipuuroa muistuttavaa arroz con lecheä tai jäätelöpallo. Eikä ole mitenkään
poikkeavaa että lasillinen viiniä tai olut kuuluu menun hintaan. Jos
ravintolassa on paljon paikallisia, kannattaa kokeilla. Mitä kovempi ääninen on
puheensorina, sitä todennäköisemmin saat hyvää ruokaa, hyvällä hinta-laatu
suhteella.Lounaan jälkeen voi vielä hetkeksi oikaista sohvalle.
Nautitaan
elosta ja olosta - siestalla tai ilman, makuasioista kun on turha kiistellä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos ajatuksestasi!