sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Aamiainen espanjalaiseen tapaan

Espanjalaiset tunnetusti hörppäävät vain kahvin ennen töihin lähtöä ja nauttivat sitten varsinaista aamiaista töiden lomassa tai työpaikan läheisessä baarissa. Espanjalaiseen tapaan toki kaikessa rauhassa - kahvia ja sen seurana jotain makeaa. Croisantti marmeladin kera, lehtitaikinasta tehty suklaatäytteinen pulla, kierreviineri rusinoilla, kermalla täytetty croisantti tai suklaahippusilla täytetty muffinssi, churroja - muutamia vaihtoehtoja mainiten. 


Churros con chocolate - Churroja ja paksua kaakaota

Suolaista kaipaavat herkuttelevat paahdetulla patongilla tai paahtoleivällä, jonka päälle laitetaan öljyä ja tomaattimurskan tapaista tomaattisosetta. Kinkkua ja juustoa leipien väleissä evästävät lähinnä ruumiillista työtä tekevät. 
Näillä mainituilla on mukava herkutella satunnaisesti ja lomilla, mutta arjen askareisiin ne eivät pidemmän päälle oikein sovi, varsinkaan suomalaisiin aamiaisiin tottuneille.

Aikaisissa aamuissa on puolensa! Kun hilpaisee reippaalle kävelylenkille seitsemän pintaan, on ilma suorastaan raikas eikä rantakadulla ole vielä ruuhkaa. Kahdeksalta onkin jo valmis terveelliselle aamupalalle, jonka avulla energiataso pysyy tasaisena lounaaseen saakka! 
Tutkimusten mukaan hyvin koostettu aamiainen vähentää napostelua ja auttaa pitämään ateriakoot kohtuullisina. Ei ole tuulesta temmattu sanonta että aamiainen on päivän tärkein ateria!


4 viljan puuroa mangolla ja pähkinöillä

Aamiaiseen kannattaa sisällyttää:
- Kuituja, jotka edistävät suolen toimintaa
- Proteiinia, joka pitää pidempään kylläisenä
- Hyvälaatuisia hiilihydraatteja, jotka luovuttavat energiaa tasaisemmin kuin nopeat "höttöhiilarit"

Täysjyväleipä vihanneksilla ja kananmunalla, lautasellinen puuroa marjoilla ja pähkinöillä, smoothie pellavansiemenillä ja kauraleseillä, munakas vihanneksilla ja pala ruisleipää - vaihtoehtoja on lukemattomia!
Ilokseni löysin Lidlistä Suomen Real leipää muistuttavaa ruisleipää jonka kuitupitoisuus on yli 9!
Jos gluteeni tuottaa ongelmia, löytyy netistä loistavia reseptejä erilaisten siemenleipien leipomiseen. Ne tuppaavat vain olemaan turhankin herkullisia...

Tässä muutamia reseptejä jotka ovat helppoja, terveellisiä ja nopeita tehdä. 
Toimivat loistavasti aamiaisen lisäksi myös välipaloina.
Buen provecho!

Vihreä supersmoothie, 1-2 annosta

1                      avokado
1                      banaani
1/2                   kurkku
1                      lehtisellerin varsi
1                      vihreä omena
1/2 dl               pähkinöitä (ei suolattuja)
1                      taateli
                        kivennäisvettä

Pese puolikas kurkku, lehtisellerin varsi sekä omena huolellisesti ja pilko, myös banaani. Poista avokadosta kivi, koverra hedelmäliha pieninä paloina ja laita edellisten ainesosien kanssa tehosekoittimeen. Lisää  pähkinät, sekä taateli, poista taatelista mahdollinen kivi. Lisää tarvittaessa kivennäisvettä, sen mukaan kuinka juoksevaa smoothiesta haluat.


Mantelinen tuorepuuro, 1-2 annosta

2dl      kaurahiutaleita         
3dl      mantelimaitoa (tai tavallista)
1dl      pähkinämurskaa (saksanpähkinää, pekaanipähkinää, manteleita)
2dl      mustikoita

Kaurahiutaleita saa nykyään useimmista isommista kaupoista (Suomi- ja Scandikauppojen lisäksi). Pensasmustikoita löytyy myös isommista marketeista, ja Scandi-kauppojen pakastealtaista ihan perinteisiä metsämarjoja.

Sekoita kaurahiutaleet ja neste keskenään, nosta tunniksi jääkaappiin. Voit tehdä puuron myös edellisenä iltana. Sekoita pähkinät ja marjat puuroon vasta juuri ennen tarjoilua. Periaatteessa tuorepuuron voi tehdä myös veteen, mutta lisää silloin marjojen määrää ja vaikka vähän taatelia antamaan hieman makua, juuri ennen tarjoilua.

Proteiinipannarit, 1 annos
2          kananmunaa
1          kypsä banaani
            ripaus kanelia

1-2dl   marjoja tai hedelmiä
1-2dl   kreikkalaista jugurttia

Riko kananmunat pieneen kulhoon, muussaa banaani haarukalla ja sekoita munien joukkoon. Mausta ripauksella kanelia.
Paista pienellä pannulla, miedolla lämmöllä hieman lettuja paksumpia pannukakkuja ja nauti marjojen ja paksun, kreikkalaisen jogurtin kanssa.
Nämä herkulliset pannarit kelpaavat mainosti myös lapsille.
(Netistä löytyy useampiakin versiota näistä terveellisistä pannukakuista.)
Appelsiinia, kreikkalaista jugurttia, pensasmustikoita, itse puristettua appelsiinimehua



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!