sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Aamiainen espanjalaiseen tapaan

Espanjalaiset tunnetusti hörppäävät vain kahvin ennen töihin lähtöä ja nauttivat sitten varsinaista aamiaista töiden lomassa tai työpaikan läheisessä baarissa. Espanjalaiseen tapaan toki kaikessa rauhassa - kahvia ja sen seurana jotain makeaa. Croisantti marmeladin kera, lehtitaikinasta tehty suklaatäytteinen pulla, kierreviineri rusinoilla, kermalla täytetty croisantti tai suklaahippusilla täytetty muffinssi, churroja - muutamia vaihtoehtoja mainiten. 


Churros con chocolate - Churroja ja paksua kaakaota

Suolaista kaipaavat herkuttelevat paahdetulla patongilla tai paahtoleivällä, jonka päälle laitetaan öljyä ja tomaattimurskan tapaista tomaattisosetta. Kinkkua ja juustoa leipien väleissä evästävät lähinnä ruumiillista työtä tekevät. 
Näillä mainituilla on mukava herkutella satunnaisesti ja lomilla, mutta arjen askareisiin ne eivät pidemmän päälle oikein sovi, varsinkaan suomalaisiin aamiaisiin tottuneille.

Aikaisissa aamuissa on puolensa! Kun hilpaisee reippaalle kävelylenkille seitsemän pintaan, on ilma suorastaan raikas eikä rantakadulla ole vielä ruuhkaa. Kahdeksalta onkin jo valmis terveelliselle aamupalalle, jonka avulla energiataso pysyy tasaisena lounaaseen saakka! 
Tutkimusten mukaan hyvin koostettu aamiainen vähentää napostelua ja auttaa pitämään ateriakoot kohtuullisina. Ei ole tuulesta temmattu sanonta että aamiainen on päivän tärkein ateria!


4 viljan puuroa mangolla ja pähkinöillä

Aamiaiseen kannattaa sisällyttää:
- Kuituja, jotka edistävät suolen toimintaa
- Proteiinia, joka pitää pidempään kylläisenä
- Hyvälaatuisia hiilihydraatteja, jotka luovuttavat energiaa tasaisemmin kuin nopeat "höttöhiilarit"

Täysjyväleipä vihanneksilla ja kananmunalla, lautasellinen puuroa marjoilla ja pähkinöillä, smoothie pellavansiemenillä ja kauraleseillä, munakas vihanneksilla ja pala ruisleipää - vaihtoehtoja on lukemattomia!
Ilokseni löysin Lidlistä Suomen Real leipää muistuttavaa ruisleipää jonka kuitupitoisuus on yli 9!
Jos gluteeni tuottaa ongelmia, löytyy netistä loistavia reseptejä erilaisten siemenleipien leipomiseen. Ne tuppaavat vain olemaan turhankin herkullisia...

Tässä muutamia reseptejä jotka ovat helppoja, terveellisiä ja nopeita tehdä. 
Toimivat loistavasti aamiaisen lisäksi myös välipaloina.
Buen provecho!

Vihreä supersmoothie, 1-2 annosta

1                      avokado
1                      banaani
1/2                   kurkku
1                      lehtisellerin varsi
1                      vihreä omena
1/2 dl               pähkinöitä (ei suolattuja)
1                      taateli
                        kivennäisvettä

Pese puolikas kurkku, lehtisellerin varsi sekä omena huolellisesti ja pilko, myös banaani. Poista avokadosta kivi, koverra hedelmäliha pieninä paloina ja laita edellisten ainesosien kanssa tehosekoittimeen. Lisää  pähkinät, sekä taateli, poista taatelista mahdollinen kivi. Lisää tarvittaessa kivennäisvettä, sen mukaan kuinka juoksevaa smoothiesta haluat.


Mantelinen tuorepuuro, 1-2 annosta

2dl      kaurahiutaleita         
3dl      mantelimaitoa (tai tavallista)
1dl      pähkinämurskaa (saksanpähkinää, pekaanipähkinää, manteleita)
2dl      mustikoita

Kaurahiutaleita saa nykyään useimmista isommista kaupoista (Suomi- ja Scandikauppojen lisäksi). Pensasmustikoita löytyy myös isommista marketeista, ja Scandi-kauppojen pakastealtaista ihan perinteisiä metsämarjoja.

Sekoita kaurahiutaleet ja neste keskenään, nosta tunniksi jääkaappiin. Voit tehdä puuron myös edellisenä iltana. Sekoita pähkinät ja marjat puuroon vasta juuri ennen tarjoilua. Periaatteessa tuorepuuron voi tehdä myös veteen, mutta lisää silloin marjojen määrää ja vaikka vähän taatelia antamaan hieman makua, juuri ennen tarjoilua.

Proteiinipannarit, 1 annos
2          kananmunaa
1          kypsä banaani
            ripaus kanelia

1-2dl   marjoja tai hedelmiä
1-2dl   kreikkalaista jugurttia

Riko kananmunat pieneen kulhoon, muussaa banaani haarukalla ja sekoita munien joukkoon. Mausta ripauksella kanelia.
Paista pienellä pannulla, miedolla lämmöllä hieman lettuja paksumpia pannukakkuja ja nauti marjojen ja paksun, kreikkalaisen jogurtin kanssa.
Nämä herkulliset pannarit kelpaavat mainosti myös lapsille.
(Netistä löytyy useampiakin versiota näistä terveellisistä pannukakuista.)
Appelsiinia, kreikkalaista jugurttia, pensasmustikoita, itse puristettua appelsiinimehua



torstai 27. heinäkuuta 2017

Pitkä, kuuma kesä

Keskikesän helteet jakavat kansaa. Osa karkaa Suomeen viilentelemään jo ennen juhannusta ja osa jatkaa sinnikkäästi normaalia arkea paahtavassa paisteessa läpi pitkän ja kuuman kesän. Suomalaiseen tapaan säästä toki vähän nuristaan. Ollaan sitten Suomessa, jolloin on liian kylmä, tai Espanjassa hikeä valuen marmatetaan  kuumuudesta. Säästä saa toki aina jutun juurta vähän vieraammankin kanssa. Ja onhan se mukava vaihtaa konsteja millä selvitä milloin missäkin säässä!
Tiesitkö muuten että Arabiemiraattien jättimäisessä Dubai Mall ostoskeskuksessa järjestetään aamulenkkejä? Ilmastoitu, suorastaan jääkaapiksi viilennetty ostoskeskus onkin mukava paikka hölkkäillä kun ulkona lämpötila pysyy kesällä yölläkin 35 asteen tuntumassa, päivälämmöistä puhumattakaan!


Dubai - kuva Janina Tainio

Moni koko kesän Espanjassa viettävä rytmittää aikataulujaan kesäaikaan. Yksi kukkuu aamuun saakka yöelämässä ja toinen herää ennen auringonnousua jotta ehtii aamulenkille ennen hellelukemia. Kolmas käy kesällä ilmastoidulla kuntosalilla siesta-aikaan ja talvisin nauttii päiväunista kun helle ei häiritse nukkumista. Onnea on vapaus valita!
Jos työelämä pakottaa tietynlaiseen rytmiin, voi liikunta- ja ateriavalinnoilla vaikuttaa osaltaan päivän energiatasoon ja sen ylläpitämiseen.

Espanja on englantilaisten polttariporukoiden ja rantaa rakastavien lomalaisten lisäksi urheilijoiden suosiossa. Liikuntamahdollisuudet ovatkin lähes rajattomat. Rantapaseoille on ilmestynyt viime vuosina kuntoilulaitteita, pyöräteitä on rakennettu ja pyörävuokraamotarjonta on lisääntynyt merkittävästi.
Yhtenäistä rantaa pitkin kulkevaa, kaupunkeja yhdistävää reittiä pidennetään pikkuhiljaa ja patikointireittejä on alettu viitoittaa selkeämmin. Espanjakin on vihdoin ymmärtänyt että maalla on paljon muutakin tarjottavaa kuin hiekkarannat ja golfkentät!

Fitnessbuumi valloitti Espanjankin muutama vuosi sitten, joten kuntosaleja löytyy niin naisille kuin miehille ja sekä että - monissa kaupungeissa on jo vaikeus valita.
Tenniskenttiä saa vuokrattua varsin edullisesti ja padel on Espanjassa tennistäkin suositumpaa.
Rantalentopallo on hauskaa liikettä ja täysin ilmaista huvia - milloin olet pelannut viimeksi?


Benalmadenan satamassa viihtyy koko perhe.
Lapset rakastavat kalojen ruokkimista ja Sea world akvaariota, jossa voi ihastella erikoisten kalojen lisäksi myös merihevosia. Myös akvaariossa pääsee syöttämään kaloja ja rapuja! 


Fuengirolassa toimiva Sofia-opisto tarjoaa useita liikuntaryhmiä, monen muun mielenkiintoisen kurssin lisäksi. Talvikaudella toiminta on varsin vilkasta, mutta myös kesällä tapahtuu. Jumpat maksavat halvimmillaan 4 euroa kerta.
Facebookistakin voi etsiä uusia liikuntaharrastuksia tai harrastekavereita. Sieltä löytyy lähes lajin kuin lajin suomalaisryhmiä.

Fuengirolassa toimii aktiivisen Sofia-opiston lisäksi suomalaisomisteinen hyvinvointistudio MindBody, joka tarjoaa erilaisia tunteja kaiken ikäisille ja -kuntoisille ja Suomen hintohin tottuneille vielä erityisen edullisesti. Myös rannalla pääsee joogaamaan, merellä suppaamaan ja surffauksen saloihin perehtyneet suuntaavat lautansa kohti Tarifaa. Ratsastuskouluja ja -talleja löytyy lukuisia, golfkentistä puhumattakaan. 


Sotogranden poolokilpailut ovat vierailun arvoiset.
Kuva Janina Tainio

Espanja tarjoaa siis jokaiselle jotakin! Kun aamusta ponnistaa sängystä kohti lenkkitossuja tai ratsastussaappaita, voi loppupäivän sitten nautiskellakin rantaelämästä tai suunnata töihin unihiekat kunnolla karistettuina ja keho vetreänä.

Seuraavalla kerralla helppoja, nopeita ja terveellisiä reseptejä aamiaisia ajatellen.
Siihen saakka - liikutaan hyvällä mielellä. Annetaan auringonnousun helliä aamulenkkejä ja illan ihanan tähtitaivaan luoda tunnelmaa pitkille illlallisille tai romanttisille kuutamokävelyille.

tiistai 25. heinäkuuta 2017

Aurinkorannikko - patikoijan paratiisi

Costa del Sol tarjoaa otolliset olosuhteet patikoinnille käytännössä ympäri vuoden. Kesän kuumimpinakin aikoina pääsee matkanteon makuun kun lähtee ennen kukon kiekaisua ja valitsee lyhyehkön reitin tai tutustuu vesivaellukseen - joka onkin monelle vielä vähän tuntemattomampi maailma. Talvikuukausina sateiden aikaan ei kannata lähteä jyrkille vuoren rinteille, vaan valita turvallisesti tasamaalla kulkeva reitti jossa liukastumisvaara on pienempi, eikä ole pelkoa että rankempikaan sade huuhtelisi reitin alta.


Ensikertalaisen kannattaa perehtyä reitteihin huolellisesti etukäteen. Turvallisinta on aloittaa reiteistä jotka on merkitty helpoiksi ja joissa ei ole juurikaan nousuja tai laskuja. Patikoinnin makuun pääsee jo useimmissa kaupungeissakin!
Esimerkiksi Puerto Banuksen huvivenesatamasta pääsee kävelemään rantapaseota pitkin Marbellan keskustaan saakka. Kävelymatkaa kertyy noin seitsemän kilometriä suuntaansa.

Fuengirolan rantapaseolla on heinäkuun helteillä suorastaan ruuhkaa. Hyväkuntoisella kadulla on toki turvallista käyskennellä iäkkäämmänkin ihmisen ja helppo parantaa peruskuntoa ottamalla sauvat lenkille mukaan tai vaikka naapurin koiran kirittäjäksi.
Väljemmille vesille kaipaavat suuntaavatkin askeleensa aikaisin aamusta Mijaksen maisemiin. Paikallisesta turistitoimistosta voi kysyä mm. maksuttomista, opastetuista patikointiretkistä (joita järjestetään ainakin talvikaudella Mijaksessa) ja googlaamalla löytää useammankin patikointiretkiä tarjoavan yrityksen. Myös suomenkielellä opastettuja retkiä on tarjolla. Talviaikaan suomalaiset starttaavat Los Pacosista Girasolin kulmilta kohti Mijasta aina lauantaiaamuisin.



Korkeuserot, epätasainen polun pohja ja lämmin ilmasto voivat yllättää ja uuvuttaa kävelijän tai vuorelle kiipeävän nopeastikin - varsinkin jos peruskunto on heikko. Vuoristopolut saattavat myös vaatia hyvää tasapainoa ja korkeiden paikkojen sietämistä.
Vesireiteillä hyvät keskivartalon lihakset ovat tarpeen, koska joen pohjan kivet saattavat olla todella liukkaita. Lihaksiston tukena voi toki käyttää myös kävelykeppiä. Vesireiteille suunnistaessa kannattaa laittaa matkapuhelin ajoissa vedenpitävään pussiin ja pukeutua helposti kuivuviin vaatteisiin  Osa vesireiteistä saattaa myös vaatia uimista.

Paikalliset juoksevat maastossa ja maisemissa joissa tottumattomampi suomalainen etenee puun rungoista tukea ottamalla ja tiukasti polkua eteenpäin tuijottamalla. Joskus jyrkissä kohdissa kallioon on saatettu pultata köysi tuen ottamista varten, mutta ei suinkaan aina. Kapea polku voi myös olla niin kapea että joudut asettelemaan jalkasi peräkkäin todella kieli keskellä suuta, mutta usein tälläisilla reiteillä näköalat palkitsevat vaivan ruhtinaallisesti!

Patikointireittejä voi suunnitella mm. seuraavien kirjojen avulla:
Pentti Korpela - Espanjan aurinkorannikon patikkareitit (Tammi 2008),
Bernd Plikat - Espanjan Aurinkorannikko, retkeilyopas (Karttakeskus Oy 2014).

Caminito del Rey, eli Kuninkaiden polku oli vielä hetki sitten erittäin vaarallinen ja vaikea reitti jonne suuntasivat vain kaikista rohkeimmat ja kuolemaa halveksuvat huimapäät. Reitti on nyt kunnostettu turvalliseksi ja sinne pääsee vain maksua vastaan - kypärä päässä. Maisemat tällä reitillä ovat sanoin kuvaamattomat! Vaikka reitti onkin kunnostettu, kannattaa herkkähermoisimpien edelleen jäädä maan tasalle ihmettelemään muiden kulkua.

EL Caminito del Rey
El Caminito del Rey
El Caminito del Rey


Benahaviksen maisemia

Patikointikirjoja käyttäessä tai netistä reittejä tutkiessa kannattaa pitää terve maalaisjärki matkassa, jo suunnitteluvaiheessa.
On syytä muistaa että helppo on sanana suhteellinen käsite, samoin korkeus.
Helpoksi merkitystä patikointiretkestä voi tulla haasteellinen jos osa polusta onkin sortunut. Matkalle voi tulla myös yllättävästi lisää kilometrejä jos kävelet epähuomiossa merkityn risteyskohdan ohitse. Seesteinen mielentila muuttuu paniiksi jos korkeanpaikankammosi saa yliotteen ja helppo muuttuu suorastaan helvetilliseksi jos nyrjäytät nilkkasi, olet alhaalla vuorisolassa jossa ei ole matkapuhelimelle kenttää, etkä ole ilmoittanut kenellekään mihin menet, saati sitten milloin palaat.

Kaikkia patikointireittejä ei ole merkitty kovinkaan selkeästi. Joskus myös merkkejä on kadonnut, liekö sitten ilkivallan vai jonkin muun syyn vuoksi - näin ollen ei valitettavasti voi luottaa siihen että reitti olisi hyvin merkitty. Espanjassa muutenkin usein harrastetaan ennemmin ali- kuin yliopastamista. Seuraava opaste tulee usein vasta siinä kohden kun olet varma että olet todellakin kävellyt tai ajanut liian pitkälle. Patikointia harrastavan onkin aiheellista opiskella kartanlukua ja luoda jo aluksi itselleen ainakin suuntaa-antava käsitys reitin kulusta.

Aurinkorannikolta löytyy lukemattomia erilaisia reittejä, joista osa johdattaa sanoinkuvaamattoman kauniisiin maisemiin. Monilla reiteillä on mukava retkeillä myös lasten ja lemmikkien kanssa. Kun matkaan varaa riittävästi aikaa, avointa mieltä ja maukkaat eväät (runsaasti vettä!) - viihtyy retkellä koko suku, koko päivän - niin kuin Espanjassa on tapana.

torstai 20. heinäkuuta 2017

Syötävän hyvä Espanja

Yle Teema tarjoili viime talvena herkkuja Espanjan ystäville. 
Syötävän hyvä Espanja sarjassa näyttelijät Imanol Arias ja Juan Echanove seikkailivat ympäri maistelemassa perinteisiä espanjalaisia ruokia ja viinejä.
Yle Teeman nettisivujen mukaan sarjasta on valmistunut neljä tuotantokautta, joista kaksi on hankittu Teemalle. Ensimmäisellä kaudella suomalaiset pääsivät nojatuolimatkailemaan Ávilaan, Alicanteen, Huelvaan, Cádiziin, Asturiasiin, Cantabriaan, La Gomeraan ja Rías Baixasiin. Myöhemmin esitettävä toinen kausi sisältää 14 jaksoa. Jos katsoit ohjelmat ja pidit näkemästäsi, anna toki palautetta Ylelle - ehkä saamme tulevatkin kaudet kaikkien herkkusuiden iloksi!

Espanjassa syödään paljon mereneläviä ja lihaa. Vielä muutamia vuosia sitten vegaanin tai kasvispainotteista ruokavaliota noudattavan oli usein tyytyminen alkuruokalistalta valittuun salaattiin tai keittoon- muuta kun ei ollut tarjolla. 

Rapuja, hummereita, mustekaloja, simpukoita - merenelävistä nauttivalle Espanja on todellinen paratiisi.

Vegaanin voi edelleenkin olla haasteellista löytää itselleen sopivaa syötävää. Espanjassa veganismi ajatellaan usein vain lihattomaksi, eikä ymmärretä ettei vegaani syö pastaa johon on käytetty kananmunaa, salaattia jossa on tonnikalaa tai tomattikeittoa johon on käytetty kermaa.
Vegaani ei siis syö mitään eläinperäisiä tuotteita, tai niiden johdannaisia. Yhä usemman ollessa kiinnostunut ruokansa alkuperästä, eettisyydestä ja eläinten hyvinvoinnista - alkaa ymmärryskin lisääntyä ja ruokalistojen vegan-merkinnät yleistyä.

kasvispaellaa

Kasvissyöjä joka kelpuuttaa lautaselleen myös kalaa, on pescovegetaristi.
Yhä useampi noudattaa kasvisvoittoista ruokavaliota, mutta saattaa silti syödä kananmunia ja maitotuotteita, tällöin puhutaan lakto-ovo-vegetaristista.
Gluteenittomuus ja luomu liitetään myös usein kasvisruokavalioihin. Katukuvaan onkin ilmestynyt mukavissa määrin organic-termiä kantavia kauppoja ja kahviloita.

Mistä nämä gluteenittomat kahvilat ja vegaanista luomuruokaa tarjoavat paikat sitten löytää?
Puskaradio toimii usein parhaiten. Espanjassa nettiä ja sosiaalista mediaa ei hyödynnetä vielä läheskään täydellä teholla. Erilaiset hakupalvelut voivat tuottaa tulosta, mutta sinne haluavan täytyy usein maksaa - eivätkä kaikki ravintoloitsijat halua sitä tehdä. Kaikilla ravintoloilla ei ole nettisivuja tai profiilia Facebookissa, Instagram-tilistä puhumattakaan.

Jos puskaradio ei tuota tulosta, kannattaa rohkeasti kysyä. Espanjalaiset auttavat mielellään, kunhan yhteinen kieli löytyy. 
Löysimme ihanan, autenttisen espanjalaisen ravintolan kun kysyimme missä lähibaarimme tarjoilija illallistaa mieluiten. Tässä ravintolassa ei tosin listalla ollut ainuttakaan vain kasviksia sisältävää annosta, mutta pihvejä rakastava vieraamme oli lähes pyörtyä onnesta. Kannatti siis kysyä!

Restaurante vegano - ja kysyvä ilme auttavat jo pitkälle vaikka et espanjaa puhuisikaan. Nuorempi sukupolvi puhuu englantia varsin sujuvasti, varsinkin Costa del Solin alueella. Aurinkorannikon suomalaisyhteisöstä löytyy myös aina apua asiaan kuin asiaan - ja usein myös asian vierestä.

Happy Cow sovellus puhelimessa auttaa löytämään lähellä olevat kasvisravintolat ja kahvilat. Se ohjaa sinut karttaohjelman kanssa suoraan ovelle ja nyt roaming-hinnoittelun muututtua datayhteyttä uskaltaa käyttääkin.

Rantaravintoloissa herkutellaan kaloilla ja muilla merenelävillä. 

Espanjan vihannekset ja hedelmät ovat pääsääntöisesti huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Markettien vihannes- ja hedelmätiskit tarjoavat pääosin sesonkituotteita. Täällä ei voi olla huomaamatta mikä on parasta juuri nyt! Perinteisissä vihanneskaupoissa voi käydä aistimassa naapuruston tunnelmia, puheensorinaa ja ehkä saada maistiaisiakin.

Surauta smoothie aamulla, nauti pähkinöillä ja appelsiinilla höystettyä salaattia päivällä ja kata illalliselle linsseillä suurustettua kasvissosekeittoa. Saat helposti suositellun "puoli kiloa päivässä" määrän täyteen. Kukkarosi ei juurikaan kevene, mutta painostasi sen sijaan saattaa kadota muutama kilo - varsinkin jos lisäät kasvispainotteiseen ruokavalioon lempeää liikuntaa. Salaatin jälkeen olet heti valmis rauhalliselle kävelylenkille, painava pihvi sen sijaan saattaa raskauttaa silmäluomet keskellä päivääkin. Ruokalevon voi toki käyttää vaikka espanjan kielen opiskeluunkin - heinäkuun helteillä on siestan aikaan syytäkin pysytellä varjossa.

Iloisia ruokailuhetkiä niin kasvisten kuin pihvienkin parissa. 
Espanja todella on syötävän hyvä! 
Mikä on sinun lempiravintolasi tai lempiruokasi Espanjassa?

maanantai 17. heinäkuuta 2017

Vauhdin hurmaa - kumpi kaahaa lujempaa, suomalainen vai espanjalainen?

Suomi on kovaa ajavien kuskien luvattu maa. Mutkikkaat metsätiet ovat kasvattaneet useammankin ralli- ja formulakuljettajan maailmantähdiksi.
Kaikki vähänkään urheilu-uutisia seuranneet tai tv:tä katsoneet muistavat rallikuskeista ainakin Kankkusen, Vatasen ja Grönholmin.
Yksi sun toinen nykyään Espanjassakin asuva tunnustaa joskus ajaneensa rallia koti-Suomen mökkitiellä.

Formulakuski Mika Häkkinen huumasi aikoinaan koko Suomen kansan tv-ruutujen ääreen ja Kimi Räikkösen jäämiesmäistä olemusta seurataan edelleen mielenkiinnolla. Formula Ykkösissä ajaa tällä hetkellä kolme suomalaista. Monet kun laskevat Nico Rosbergin suomalaiseksi vaikkei nuori mies ole Suomessa syntynytkään. Mutta jos isä on kuuluisa suomalainen, niin onhan se poikakin sitten, vai mitä? Lyhytsanaista Räikköstä huomattavasti puheliaampi Valtteri Bottas on kahdella voitollaan vakuuttanut olevansa maailmanmestariainesta.

Entä sitten espanjalaiset? Kyllä vuoristokansakin osaa tykittää pikkuteillä ja sulattaa renkaita asfaltilla. Formuloissa ajaa tällä hetkellä kaksi espanjalaista kuljettajaa, Fernando Alonso ja Carlos Sainz Jr. Hetken päästä ajettavassa Neste Rally Finlandissa (entinen Jyväskylän Suurajot)  ilmoittautumislistan mukaan kiviä soratiellä lennättävät kolme espanjalaista. Dani Sordo, Alexander Villanueva sekä Nil Solans. Espanjan suomalaiset saavatkin sitten jännittää kaksin verroin  -kumman maan kuljettajat menestyvät paremmin.

Puerto Banuksen satamassa voi ihastella veneiden lisäksi myös autoja.

Suomalaiset ajavat kilpaa sisulla, espanjalaiset tulisuudella - miten nämä kaksi maailmaa sovitetaan tavalliseen liikenteeseen?
Espanjalaiset eivät välitä liikennesäännöistä samaan tapaan kuin suomalaiset ja tämä onkin tärkeä ymmärtää kun auton rattiin tarttuu. Espanjassa ei voi liikenteessä pitää kiinni omista oikeuksistaan samaan tapaan kuin Suomessa.
Suomalainen pysähtyy stop-merkille, uskoo kolmion varoitusta, noudattaa nopeusrajoituksia ainakin suurinpiirtein - espanjalainen pitää liikennemerkkejä lähinnä suuntaa-antavina. Ei siis kannata luottaa siihen etteikö joku ajaisi eteesi kolmion tai stopin takaa. Ajellaanpa täällä punaisiakin päin jos ei näytä ketään tulevan. Mutta yhdestä säännöstä täällä ei tingitä. Jalankulkijoille annetaan aina tietä. Aina!

Moottoritiellä ajessa on huomioitava että kiihdytyskaistat ovat yleensä hyvin lyhyitä. On myös mahdollista että esim. 80km/h tielle liitytään suoraan stop-merkin takaa, siis ilman minkäänlaista kiihdystyskaistaa.
Tässä kohden on todellakin syytä unohtaa suomalaisen autokoulun opetukset siitä että moottoritiellä ei tehdä tilaa liittymästä tulevalle. Sinun oletaan väistävän viereiselle kaistalle. Vaikket väistäisi, mutta tilaa on - saattaa vuoroaan odottava ajaa suoraan eteesi. Koska sinullahan on tilaa väistää!

Liikenteen sujuvuuden kannalta on pidettävä silmät tiessä, edellä olevassa liikenteessä, takana tulevissa, ja vielä aktiivisesti vilkuiltava sivuillekin. Kesäaikaan ruuhkat saattavat yllättää nopeistakin nopeuksista, joten jos näet edessä ajavan napauttavan hätävilkut päälle, tarkoittaa sen todennäköisesti sitä että edessä oleva liikenne seisoo. On kohteliasta varoittaa takana tulevia että edessä on ongelmia.

Espanjassa moni liikennevaloristeys on korvattu liikenneympyrällä ja kaistoja voi olla useita. Tässäkin pätee sama sääntö kuin muutenkin. Älä aja kenenkään päälle ja katso ettei kukaan kurvaa kylkeesi. Pääsääntöisesti ihmiset yrittävät ajaa ympyröissä oikein, mutta koska liikennettä on usein ruuhkaksi saakka, on säännöistäkin joustettava. Espanjalaiset ovat siis tottuneita tunkeilijoita, mutta vain jos suomalaisittain puret hammasta etkä tee tilaa.

Liikenteessä kannattaa olla maltti matkassa. Kesäaikaan on syytä varata reilusti enemmän aikaa liikenteeseen kuin talvella, koska kiireessä helposti pinna kiristyy ja sitten sattuu ja tapahtuu - jos  kiukkuinen Kankkunen ja sapekas Sainz osuvat samaan liikenneympyrään...

Espanjalaiset käyttävät liikenteessä paljon katsekontaktia. Usein se tarkoittaa "minä menen nyt". Katsekontakti ja hymy liikenneympyrässä voi tarkoittaa myös että "huomaan sinut kyllä" ja voit rauhassa vilkutella ympyrästä ulos.
Vilkun käyttäminen onkin ihan oman lukunsa. Soisin että espanjalaiset ottaisivat suomalaisista tässä kohden mallia. Espanjalainen vaihtaa usein kaistaa viime tingassa, jolloin vilkkua ei ehdi käyttää. Saattaa vilkuttaa vasemmalle ja kääntyykin oikealle. Vilkuttaa suoralla tiellä kilometri tolkulla, vilkku on vain unohtunut päälle. Liikenneympyrässä vilkun käyttäminen estäisi monta kolaria vuosittain!

Hätävilkkuja käytetään sitten tavallistenkin edestä. Se on paikallisten tapa oikeuttaa pysäköinti hetkeksi mihin tahansa, vaikka keskelle tietä. Koska parkkitilaa ei ole riittävästi, voi syömäänkin mennä niin että jättää autonsa toisen auton taakse -kunhan hätävilkut on päällä. Jos pinteenseen jäänyt haluaa lähteä pois, soittaa hän tööttiä niin kauan että edessä olevaa autoa tullaan siirtämään. Joskus voi tosin joutua tööttäilemään melko pitkäänkin.
Tööttäillä voi myös ohilkulkijoille. Sillä voi viestiä että pidän ulkonäöstäsi tai kapealla tiellä varoittaa että "hei täältä tullaan, pysy reunassa".
Tööttäillä voi tervehdykseksi kun ajaa ystävän talon ohitse, tai jos odottaa - täällä ollaan, tule ulos, tööt tööt tööt! Siitä huolimatta että kello on kaksi yöllä. Töötätä voi törttöilijälle, kun suosikkijoukkue jalkapallossa tekee maalin, kun tulee risteykseen tai risteyksestä, kun on fiestat, feriat...Kun suomalainen puhisee hiljaa itsekseen, on espanjalainen töötännyt asian ympäristön tietoisuuteen.

Käsimerkkejä heilutellaan avoimista ikkunoista - "stop - minä menen nyt".
Tai heilutellaan että "mene vain ensin". Myös sitä kuuluisaa sormea heilutellaan joskus, tai muuten villisti viuhdotaan ja esitetään mitä mieltä ollaan muiden ajotaidoista. Espanjalaiset ovat tulisieluista kansaa. Nollasta sataan kiihdytään todella nopeasti, mutta jarrutellaan ihan yhtä ripeästi.


Rohkenen väittää että Suomeen verrattuna liikenne on oikeastaan sujuvampaa, vaikka aluksi liikenne saattaakin tuntua kaaoottiselta ja vauhti hurjalta.

Maltti on aina valttia ja maalaisjärki hyvä matkustaja. Sopu antaa sijaa kaikille yhtä lailla. Rallit kannattaa jatkossakin jättää ammattikuljettajille tai karting-radoille ja ajaa turvallisesti. Liikennettä seuraten, ennakoiden ja nopeusrajoituksia noudattaen. 
Kännykkä ei kuulu korvalle ajon aikana ja sanomattakin lienee selvää että jos otat, et aja. 

Espanjassa on paljon nähtävää, koettavaa ja varsinkin päätiet ovat erittäin hyvässä kunnossa. Nauti matkanteosta ja maisemista! Joskus itse matka voi olla päämäärä tärkeämpi.