torstai 20. heinäkuuta 2017

Syötävän hyvä Espanja

Yle Teema tarjoili viime talvena herkkuja Espanjan ystäville. 
Syötävän hyvä Espanja sarjassa näyttelijät Imanol Arias ja Juan Echanove seikkailivat ympäri maistelemassa perinteisiä espanjalaisia ruokia ja viinejä.
Yle Teeman nettisivujen mukaan sarjasta on valmistunut neljä tuotantokautta, joista kaksi on hankittu Teemalle. Ensimmäisellä kaudella suomalaiset pääsivät nojatuolimatkailemaan Ávilaan, Alicanteen, Huelvaan, Cádiziin, Asturiasiin, Cantabriaan, La Gomeraan ja Rías Baixasiin. Myöhemmin esitettävä toinen kausi sisältää 14 jaksoa. Jos katsoit ohjelmat ja pidit näkemästäsi, anna toki palautetta Ylelle - ehkä saamme tulevatkin kaudet kaikkien herkkusuiden iloksi!

Espanjassa syödään paljon mereneläviä ja lihaa. Vielä muutamia vuosia sitten vegaanin tai kasvispainotteista ruokavaliota noudattavan oli usein tyytyminen alkuruokalistalta valittuun salaattiin tai keittoon- muuta kun ei ollut tarjolla. 

Rapuja, hummereita, mustekaloja, simpukoita - merenelävistä nauttivalle Espanja on todellinen paratiisi.

Vegaanin voi edelleenkin olla haasteellista löytää itselleen sopivaa syötävää. Espanjassa veganismi ajatellaan usein vain lihattomaksi, eikä ymmärretä ettei vegaani syö pastaa johon on käytetty kananmunaa, salaattia jossa on tonnikalaa tai tomattikeittoa johon on käytetty kermaa.
Vegaani ei siis syö mitään eläinperäisiä tuotteita, tai niiden johdannaisia. Yhä usemman ollessa kiinnostunut ruokansa alkuperästä, eettisyydestä ja eläinten hyvinvoinnista - alkaa ymmärryskin lisääntyä ja ruokalistojen vegan-merkinnät yleistyä.

kasvispaellaa

Kasvissyöjä joka kelpuuttaa lautaselleen myös kalaa, on pescovegetaristi.
Yhä useampi noudattaa kasvisvoittoista ruokavaliota, mutta saattaa silti syödä kananmunia ja maitotuotteita, tällöin puhutaan lakto-ovo-vegetaristista.
Gluteenittomuus ja luomu liitetään myös usein kasvisruokavalioihin. Katukuvaan onkin ilmestynyt mukavissa määrin organic-termiä kantavia kauppoja ja kahviloita.

Mistä nämä gluteenittomat kahvilat ja vegaanista luomuruokaa tarjoavat paikat sitten löytää?
Puskaradio toimii usein parhaiten. Espanjassa nettiä ja sosiaalista mediaa ei hyödynnetä vielä läheskään täydellä teholla. Erilaiset hakupalvelut voivat tuottaa tulosta, mutta sinne haluavan täytyy usein maksaa - eivätkä kaikki ravintoloitsijat halua sitä tehdä. Kaikilla ravintoloilla ei ole nettisivuja tai profiilia Facebookissa, Instagram-tilistä puhumattakaan.

Jos puskaradio ei tuota tulosta, kannattaa rohkeasti kysyä. Espanjalaiset auttavat mielellään, kunhan yhteinen kieli löytyy. 
Löysimme ihanan, autenttisen espanjalaisen ravintolan kun kysyimme missä lähibaarimme tarjoilija illallistaa mieluiten. Tässä ravintolassa ei tosin listalla ollut ainuttakaan vain kasviksia sisältävää annosta, mutta pihvejä rakastava vieraamme oli lähes pyörtyä onnesta. Kannatti siis kysyä!

Restaurante vegano - ja kysyvä ilme auttavat jo pitkälle vaikka et espanjaa puhuisikaan. Nuorempi sukupolvi puhuu englantia varsin sujuvasti, varsinkin Costa del Solin alueella. Aurinkorannikon suomalaisyhteisöstä löytyy myös aina apua asiaan kuin asiaan - ja usein myös asian vierestä.

Happy Cow sovellus puhelimessa auttaa löytämään lähellä olevat kasvisravintolat ja kahvilat. Se ohjaa sinut karttaohjelman kanssa suoraan ovelle ja nyt roaming-hinnoittelun muututtua datayhteyttä uskaltaa käyttääkin.

Rantaravintoloissa herkutellaan kaloilla ja muilla merenelävillä. 

Espanjan vihannekset ja hedelmät ovat pääsääntöisesti huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Markettien vihannes- ja hedelmätiskit tarjoavat pääosin sesonkituotteita. Täällä ei voi olla huomaamatta mikä on parasta juuri nyt! Perinteisissä vihanneskaupoissa voi käydä aistimassa naapuruston tunnelmia, puheensorinaa ja ehkä saada maistiaisiakin.

Surauta smoothie aamulla, nauti pähkinöillä ja appelsiinilla höystettyä salaattia päivällä ja kata illalliselle linsseillä suurustettua kasvissosekeittoa. Saat helposti suositellun "puoli kiloa päivässä" määrän täyteen. Kukkarosi ei juurikaan kevene, mutta painostasi sen sijaan saattaa kadota muutama kilo - varsinkin jos lisäät kasvispainotteiseen ruokavalioon lempeää liikuntaa. Salaatin jälkeen olet heti valmis rauhalliselle kävelylenkille, painava pihvi sen sijaan saattaa raskauttaa silmäluomet keskellä päivääkin. Ruokalevon voi toki käyttää vaikka espanjan kielen opiskeluunkin - heinäkuun helteillä on siestan aikaan syytäkin pysytellä varjossa.

Iloisia ruokailuhetkiä niin kasvisten kuin pihvienkin parissa. 
Espanja todella on syötävän hyvä! 
Mikä on sinun lempiravintolasi tai lempiruokasi Espanjassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!