torstai 6. heinäkuuta 2017

Espanjassa kukkii ympäri vuoden - myös luovuus

Espanjassa nautitaan auringosta käytännössä ympäri vuoden. 
Pilvet ja sateet ovat suhteellisen harvinaisia vieraita, vaikka saattavatkin talvikuukausina käydä pikaisesti kylässä. Lämpö ja valo hellivät niin kasveja kuin täällä aikaansa viettävien luovuutta. 

Kuva San Pedron Lindavista puutarhamyymälästä 

Costa del Sol onkin monen taitelijan toinen koti ja onpa osa karistanut Suomen räntäsateet kokonaankin harteiltaan. Kirjailija Raija Orasen Espanjassa viihtymisestä on kirjoitettu lehdissä moneen kertaan, tosin nyt taiteilija on muuttanut 18 vuoden Espanjassa olon jälkeen takaisin Suomeen.

Kirjailija Juha Vuorinen lähti Suomesta maailmalle jo jokunen vuosi sitten ja päätyi Maltan kautta Espanjaan. Kuulumisia ja kokemuksia on voinut seurata mm. Apu-lehden blogista ja viimeisin kirja Holan takaa on koonnut jutut yhteen. Kirjan voi tilata netistä tai ilahduttaa suomalaista yrittäjää Fuengirolassa, astelemalla Hemingway kirjakaupan ovesta sisään. Kirjan tuottoa ohjataan Suomalaiset kuntoon! -kampanjaan, joten kirjan ostamalla teet hyvää muillekin kuin itsellesi. 

Espanjan elämisestä ja tänne kotiutumisesta on kirjoitettu suomalaisittain useampikin kirja sekä runoteoksia. Omakustanteisesti on syntynyt mm. Jorma Ojalaisen Paratiisi Andalusiassa. Kirja kertoo yrittäjäpariskunnan oravanpyörästä irtautumisesta. Kieli on helppo lukuista, tosin on huomattavissa ettei Ojalainen kirjoita työkseen. Hän kuitenkin kuvaa hyvin ja avoimesti minkälaisia haasteita he ovat tänne kotoutumisessa kohdanneet, miten kotiutuneet ja ystävystyneet. Kirjaa voi sen puolesta suositella kaikille tänne muutosta haaveileville - ainakin heille joille oma huvila tai finca, eli maatila on haaveiden täyttymys. Vaaleanpunaiset lasit silmillä ei välttämättä tule ajatelleeksi mahdollisesti pihapiirissä asuvia käärmeitä, palmuissa kiipeileviä rottia, viemäröinnin (tai sen puutteen) haasteita tai tietä jota ei voikaan ajaa sateella. Leppoisaa luettavaa varsinkin Suomessa, kun mieli halajaa aurinkoon ja sormet puutarhapuuhiin. Kissan kohtelusta kertovan kohdan olisi toki voinut jättää pois. Siitä ei tule kenellekään kuin paha mieli.

Välimeren maisemat ovat innoittaneet ja innoittavat edelleen myös kuvataiteilijoita, muusikkoja, tv-persoonia ja poliitikkoja. Helsingissä syntynyt Gabriela von Girs maalaa Marbellassa ja kaikkien rakastama laulaja Jari Sillanpää viihtyy hyvin Benalmadenassa. Yksi Suomen laaja-alaisimmista viihdetaitelijoista, Vesa-Matti Loiri on nähty lomailevan useampaankin kertaan ohjaaja-tuottaja Pertti Melasniemen seurassa. Iltalehti uutisoi vuosia sitten että poliitikkona ja (entisenä) Soneran johtajana tunnetuksi tullut Pekka Vennamo osti edesmenneen Spede Pasasen Marbellan asunnon. Teatterin taustajoukkoja asuu enemmänkin tämän alati luovuutta ruokkivan auringon alla. 
Eikä ihme. Lämpö ja valo saavat kasvit kasvamaan, kukat kukoistamaan ja luovuuden lentoon! 

Paikallisessa puutarhaliikkeessä kannattaa vierailla vaikkei varsinainen viherpeukalo olisikaan. Kasvien väriloisto, lajikkeiden määrä ja edullinen hintataso tekevät todella vaikutuksen. 
Markkinat ovat myös oivallisia paikkoja ihasteluun ja edullisiin hankintoihin. Niistä saa usein kukkia, vihannesten taimia ja yrttejä vielä puutarhaliikkeitäkin edullisemmin. Aloittelevakin puutarhuri pysyy iloisena kun voi kokeilla onnistumisen ja erehdyksen kautta mikä kasvi viihtyy missäkin - edullinen hintataso kannustaa kokeilemaan ja ostamaan leikkokukkiakin viikottain.

Kuva San Pedron markkinoilta

Keväällä jättimäinen hortensia maksoi markkinoilla 12 euroa, Suomessa vastaavan kokoisesta olisi saanut maksaa yli 30 euroa. Yrttien todella isot taimet maksoivat euron, samoin mansikan taimet. Reiteen saakka yltävä kirsikkatomaatti jossa oli jo reilut 20 raakiletta, 8 euroa. Isohkot kaktukset 4 euroa, suuri kukkiva amppeli 4 euroa.

Markkinoista lisää myöhemmin. Ne ovat kuitenkin joka paikkakunnalla vähän erilaiset. Jos olet siis nähnyt yhdet, et ole nähnyt kaikkia! Jokaisella paikkakunnalla on myös oma tunnelmansa, omat erityispiirteensä, omat asukkaansa ja turistinsa. 

Matkailu avartaa aina! 
Kun liikkuu avoimin mielin, kiireettä - voi löytää pieniä paratiiseja vaikkei poistuisi omaa provissia, eli maakuntaa pidemmälle.




5 kommenttia:

  1. Naisyrittäjistä eksyin. 😊 Missä päin espanjaa asut ja mitä teet?

    VastaaPoista
  2. Hei Etna, asun Marbellassa ja minulla on kiinteistövälitystoimisto Fuengirolassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ^_^ Juuri viime viikolla juttelin työpaikaltani lähtevän henkilön kanssa, joka on perustamassa Fuengirolaan suomalaisille yksityiskoulua ja ajatuksena ollut itsekin mennä Fuengirolaan syksyllä perheen kanssa yhdistetylle työ- ja lomamatkalle.

      Puhelimella selatessa en tosiaan hoksannutkaan, että tuo sunlomasi on teidän kiinteistövälitysyritys. ^_^ Harmi, ettei noista saa näppärästi näkyviin mihin asuntoihin kuuluu (lämmitetty allas) tai mitkä sijaitsevat rannalla (/200m etäisyydellä rannasta.)

      Poista
    2. Kiitos Etna vinkistä. Alamme laittamaan etäisyyden rantaan. Lämmitettyjä altaita täällä ei juurikaan ole. Sisäaltaita kyllä löytyy. Taidan tunteakin ystäväsi, joka tänne pian landaa

      Poista

Kiitos ajatuksestasi!