maanantai 10. heinäkuuta 2017

Koira mukaan lomalle, osa 1 - Mitä tulee huomoida ennen matkaa


Ihmisen paras ystävä, koira - on loistavaa seuraa lomallakin. Espanjassa koiran kanssa lomaileminen on mukavaa ja helppoa. Keskikesän kuumuus asettaa toki omat haasteensa, ja on useita asioita jotka täytyy huomioida matkaa suunniteltaessa. Hyvin suunniteltu loma ilahduttaa niin koiraa kuin omistajaa.

Espanjassa on paljon koiria ja koiriin on totuttu - ne ovat usein tervetulleita niin toreille, kampaamoihin kuin ravintoloiden terasseillekin. Pieniä koiria näkee myös sisällä ravintoloissa, omilla tuoleillaan kahvioissa ja vaatekaupoissakin. Aina kannattaa kuitenkin kysyä onko lemmikki tervetullut. On myös aiheellista miettiä onko kynsisalongin kemikaalien tuoksuissa lekottelu koirallesi miellyttävä kokemus. Se hajuaisti kun sinuun verrattuna on tuhansia kertoja parempi.

Koiraloma on suunniteltava koiran hyvinvointia ajatellen. Kuumuus kannattaa huomioida jo etukäteen, varsinkin jos suunnittelee matkaa keskelle kesää.
Autossa on ehdottomasti oltava ilmastointi ja ikkunoihin kannattaa varata heijastussuojat. Viilentävä makuualusta on edullinen investointi.
Jos aiot retkeillä paljon autolla, kannattaa hankkia tupakansytyttimestä virran ottava kylmälaukku, niin kylmää vettä on aina saatavilla. Kylmäkalleja voi hätätilassa myös käyttää koiran viilentämiseen (pyyhe ympärille - ei suoraan iholle). Opettele ajoissa tunnistamaan lämpöhalvauksen merkit ja huomioi että koirat reagoivat kuumuuteen hyvin yksilöllisesti. 

Kuva: Janina Tainio

Pieni ensiapulaukku kuuluu aina auton hanskalokeroon, mutta myös patikoijan reppuun. Pinsetit kannattaa pakata myös - Espanjassa lasinsirut ovat ilkeä ja yleinen ongelma. Punkkipihdit on myös syytä olla matkassa, vaikka estolääkitys olisikin. Ystävättäreni koirassa oli keväällä 10 punkkia heidän tullessaan puolen päivän patikointiretkeltä - ja osa oli jo poistettu ennen kotiintuloa!
Punkit tarttuvat myös ihmiseen, joten jos pitkälahkeisten ja -hihaisten vaatteiden käyttäminen on mahdotonta, on syytä tarkistaa myös itsensä huolellisesti retken päätteeksi.

Lyhyellekin lenkille on varattava juotavaa niin itselle kuin koiralle, joten vyölaukku johon saa vesipullon mukaan on oivallinen varuste. Samoin kokoon menevä vesikuppi jonka saa remmiin kiinni. Kakkapusseja kannattaa tuoda mukana Suomesta ensihätään, niitä ei ole kaikissa kaupoissa samaan tapaan kuin Suomessa. Jos lomailet lyhyesti, on helpointa myös pakata koiralle tuttua ruokaa, kuin käyttää puolet lomasta sopivan ruoan etsintään. Muutama oma, tuttu lelu tekee heti koiran olosta kotoisamman.
Kuva: Janina Tainio

Aurinkorannikolta löytyy sekä vuokra-asuntoja että hotelleja joihin koirat ovat tervetulleita. Koska kohteita on kuitenkin rajoitetusti, kannattaa varaukset tehdä ajoissa. Sama koskee lentoja - koirapaikkoja on rajoitetusti.

Norweigian ei tällä hetkellä ota eläimiä matkustamoon lainkaan. Finnairilla koira ja kuljetuskassi matkustamossa saavat painaa yhteensä 8kg, joten kovin isoa karvakorvaa ei matkustamoon voi ottaa. Kuljetuskassi täytyy mahtua edessä olevan istuimen alle, eikä lemmikkiä saa ottaa pois kassista lennon aikana.
Ruumassa matkustavat lemmikit tarvitsevat lentokelpoisen kuljetuslaatikon. Yleisesti puhutaan IATA-hyväksynnästä, eli kansainvälisen lentoliikenneliiton antamista määräyksistä kuljetuslaatikon kestävyyden, ilmanvaihdon yms. suhteen. Mikä tahansa kuljetuslaatikko ei siis käy. Käy tarvittaessa tarkastuttamassa kuljetuskassi tai -laatikko lentokentällä ja varmista vielä että saat vastauksen käyttämäsi yhtiön edustajalta. Muutaman kerran asiakkaamme eivät ole päässeet lennolle liian pienen  kuljetuslaatikon vuoksi. Uusien lentolippujen hankinta koirapaikalla ei ole aina helppo rasti.

Varmista aina lennon varauksen yhteydessä lentoyhtiön säännöt eläinten kuljetuksiin, sekä Eviran (www.evira.fi) sivuilta säännöt lemmikin maastaviennin ja maahantulon suhteen. Säännöt voivat muuttua, joten tarkista vaikka viime matkasta olisikin lyhyt aika.

Tätä blogia kirjoittaessa Eviran mukaan riittää, että Espanjaan vietävä koira on joko selkeästi tatuoitu tai sirutettu, sillä on passi ja voimassa oleva raivotautirokotus (21 vrk varoaika).
Paluumatkaa varten koira käytetään eläinlääkärissä, jossa se todetaan matkustuskuntoiseksi, sekä sille annetaan heisimatolääkitys viimeistään vuorokausi ja aikaisintaan 5 vuorokautta ennen paluuta.
Mikäli eläinlääkärissä käydään vuorokautta ennen, tulee myös kellon aika merkitä passiin.

Jos koira on lähdössä matkaan ensimmäistä kertaa, kannattaa se totuttaa kuljetuslaatikkoon ajoissa. Myös lentokentän ihmispaljoutta ja hälinää kannattaa käydä harjoittelemassa useampaan kertaan. Koiraa voi myös totuttaa lentämistä varten koviin ääniin. Netistä löytyy erilaisia äänitteitä, myös ilotulituksia varten, joita Espanjassa harrastetaan erilaisten juhlien yhteyksissä varsin paljon.
Koira on huomattavasti helpompi totuttaa ääniin, kuin yrittää kitkeä jo syntynyttä pelkoa pois. Pyydä tarvittaessa apua koulutetulta koirankouluttajalta.

Kun lähtöpaikka on tuttu, kuljetuslaatikko tuntuu turvalliselta lepopaikalta eikä kovat äänet aiheuta korvan kääntämistä kummempaa, matkustaa lemmikkisikin leppoisammin. Koirahan ei sinänsä ymmärrä olevansa lentokoneessa. Ruumassa on usein myös valot ja aina lämmitys - joten kauhutarinat pimeässä ja pakkasessa värisevistä lemmikeistä voidaan unohtaa. 

Kuva: Sirpa Kallela
Kysyimme vinkkejä koiran kanssa Espanjaan matkustamiseen paljon koiriaan näyttelyihin lennättävältä konkarilta.

*Vaikka maa ja säännöt olisivat tuttuja, varmista ne aina erikseen.
Tarvitaanko mahdollisesti jotain uusia rokotuksia tai loishäätöjä. Muista huomioida myös punkki-, ulkolois-ja hyttyskarkotteet.
Esim. Espanjassa hietasääski levittää Leishmania loistartuntaa, joka on hyvin estettävissä etukäteen. 
Jos viivyt matkalla pidempään, on syytä tutustua myös sydänmadon ennaltaehkäisyyn.

*Rokotusten ja esim. matolääkkeiden antosuositus vaihtelee hieman paikkakunnittain ja sen mukaan kuinka pitkään kohteessa vieraillaan. Espanjassa eläinlääkärissä käyminen on edullisempaa kuin Suomessa, joten kannattaakin käydä samantien tohtorissa. Samalla voit saada hyviä vinkkejä lähiseudun koiratapahtumista, -puistoista ja -kouluista.

*Koiran kynnet on hyvä leikata ennen lentoa.

* Kuljetuslaatikko laitetaan usein kiinni normaalin lukituksen lisäksi nippusiteillä. Stressaava koira voi pahimmillaan yrittää purra tiensä ulos.
Mitä varmemmin kuljetuslaatikko pysyy kiinni, sitä turvallisempaa se on koiralle.
Totuta koira ajoissa kuljetuslaatikkoon!

*Juota koira hyvin ennen lentoa.

*Jos koira ei ole tottunut matkustaja, älä anna sille ruokaa juuri ennen lentoa. On mukavampaa että koira on aavistuksen nälkäinen, kuin että se oksentaa tai ripuloi. Muuta tarvittaessa ajoissa koirasi ruokailu-ja ulkoilurytmiä matkustusta ajatellen. Varsinkin nuoren koiran on mukavampi matkustaa hieman väsyneenä - yritä siis lenkittää ja leikittää ennen matkaa.

*Käyttäydy itse normaalisti. Mahdollinen stressisi tarttuu helposti koiraan.

* Ole ajoissa lentokentällä. Huolehdi että boxissa on oma nimesi ja puhelinnumerosi (mielellään parissakin kohtaa).


* Vastaanota lennon jälkeen koira rauhallisesti, palkitse se pienellä herkulla jos käyttäytyy rauhallisesti ja anna vettä. Pidä huoli että sinulla on aikaa ulkoiluttaa koiraa ennen lentokentältä eteenpäin siirtymistä. Suomen metsiin tottunut ei välttämättä helposti pissaa asfaltille, joten anna koirallesi sen tarvitsema aika.

* Selvitä etukäteen kohteen koirapuistot ja ota mahdollisuuksien mukaan selvää lenkkimaastoista. Tutustu luonnossa kohdattaviin eläimiin, sekä niiden mahdolliseen myrkyllisyyteen. Konsultoi tarvittaessa paikallista eläinlääkäriä.

* Nauttikaa yhteisestä lomasta, avartavista kokemuksista ja uusista ystävistä.

Hyvä suunnittelu siis helpottaa sekä omistajan että koiran matkakuumetta ja mahdollista stressiä. Joskus on mukava lomailla myös erikseen ja nauttia jälleennäkemisen riemusta!


1 kommentti:

Kiitos ajatuksestasi!